„Tobě to tak sluší, až mi srdce buší.“ O randění na spektru autismu s aktivistou Šimonem

10. říjen 2023

„Když si s nějakou slečnou píšeme na sociálních sítích, nevím, jestli mě bere jako kamaráda, nebo ne. A když ji pak pozvu na ples, často nevím, jak to posunout dál,“ popisuje mladý aktivista, Šimon Hlinovský. Poslechněte si, jaké strategie, jak se dostat na další metu, nabídli Zuzana a Jakub. Třetí epizoda podcastu Postíže je o navazování vztahů a balících hláškách lidí s postižením.

„Aspergerův syndrom patří mezi takzvané poruchy autistického spektra. Ale já to tak neberu. V některých chvílích v životě je to výhoda a v jiných zase nevýhoda,“ říká Šimon. V rozhovoru se Zuzanou a Jakubem sdílí své zkušenosti se seznamováním online a s hledáním lásky na celý život.

„Lidé na spektru autismu jsou různí, mají často speciální zájmy, ve kterých jdou do hloubky. A když jsou hodně odlišné od vašich, nemusíte si rozumět,“ popisuje Šimon. Se Zuzanou a Jakubem se shodují v tom, že by na prvním rande neradi mluvili o svém zdravotním postižení. Místo toho by se určitě pochlubili s tím, že napsali knížku. A Šimon k tomu přihazuje, že vyhrál v AZ kvízu.

Poslechněte si, jak lidé s postižením hledají a navazují romantické vztahy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.