„Zvýhodnění vám nedáme, to by chtěl každý.“ S Erikou a Bělkou o bariérách ve škole a v práci

24. říjen 2023

„Přednášky jsou ve třetím patře a výtah nemáme. Ale nebojte se, rekonstrukce se plánuje v roce 2027!“ Poslechněte si zkušenosti studentek práv a umění, Eriky a Bělky. Pátá epizoda podcastu Postíže komentuje, jak přístupné jsou české střední a vysoké školy pro lidi se zdravotním postižením. Poslechněte si, co mladí postižení zažívají při hledání zaměstnání a snaze si pracovní místo udržet.

„Na střední jsem řešila problémy s duševním zdravím. Když jsem se vrátila do školy z hospitalizace, někteří učitelé to nerespektovali, nechtěli mi v ničem pomáhat a spíš si mě dobírali. Vedení mi odmítlo dát individuální studijní plán ze zdravotních důvodů,“ popisuje Erika. Jakub přidává své právnické okénko a vysvětluje, proč je taková reakce nejen špatná, ale přímo nelegální a nemělo by k ní vůbec docházet.

„U nás ve škole možnosti podpory jsou, ale jsou trochu schovaný. Musela jsem se sama začít aktivně zajímat a zjišťovat, kdo a jak mi může pomoct,“ říká Bělka. Apelovala bych na to, že je lepší tu pomocnou ruku aktivně podávat, ne ji jen mít schovanou v kapse.

Poslechněte si, jak vypadá diskriminace lidí s postižením na českých středních a vysokých školách. A jak se vysokoškolačkám Bělce a Erice daří najít a udržet stabilní zaměstnání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.