O pořadu Přežít: Utøya a Oslo

Přežít: Utoya a Oslo je dokumentární podcastová série Lukáše Houdka o těch, kterým do životů 22. července 2011 zasáhly teroristické útoky v centru Osla a na ostrově Utøya. Příběhy však nejsou jen o bolesti a smutku, ale také o životní síle a odhodlání jít dál. Nejsou pouze o přežití teroristického útoku, ale zejména o tom, jak přežít to, co následuje.

První díl se věnuje samotným útokům pohledem těch, kterým do života zasáhly. To vše v kontextu, který přidávají norští odborníci. Poslední sedmý díl se věnuje dopadu událostí na Norskou společnost. Odborníků z různých odvětví se proto Lukáš Houdek ptá, jak s nimi tato v mnohém inspirativní země nakládá. Jak naložila se samotným teroristou? A co je dnes s ostrovem Utoya? Prostředních pět epizod jsou pak intimní portréty přeživších a pozůstalých.

Sérii Radio Wave vydává poprvé jak v původním anglickém znění, tak v české verzi. Hlasy protagonistkám propůjčily herečky Denisa Barešová, Miluše Šplechtová, Jitka Smutná a Milena Steinmasslová. Protagonistům zase herci Jan Nedbal a Filip Rajmont.

Lukáš Houdek

O autorovi

Lukáš Houdek je dokumentarista a umělec. Vystudoval romistiku na FF UK v Praze, je manažerem vládní kampaně HateFree Culture. Ve své umělecké tvorbě se zabývá především tématy identity, násilí a nenávisti nebo bezpráví. Je autorem několika rozhlasových dokumentů a podcastů. Za dílo Bílá nosí smrt o stigmatizaci albínů v Ghaně pro Český rozhlas získal Novinářskou cenu za rok 2019. Za audiodokument o muslimce Kateřině Gamal Richterové obsadil letos třetí místo v rámci Prix Bohemia Radio.

22. července 2011 odpoledne odpálil téměř třicetiletý norský pravicový extremista Anders Behring Breivik ve vládní čtvrti v centru Osla téměř tunu výbušniny v bílé dodávce. Zabil osm lidí. Následně na ostrově Utøya, kde právě probíhal letní tábor mládežnické odnože tehdejší vládnoucí Strany práce, postřílel 69 mladých lidí.

Další pořady

  • Vlna

    Vlna je publicistický podcast Radia Wave zaměřený na témata z kultury, popkultury, společnosti a lifestylu. Podcastem provází Hana Řičicová.

  • Normy

    Normy je název cyklu autorských podcastových dokumentárních sérií Radia Wave. Zpracovávají mnohdy provokativní a pro řadu lidí neobvyklá témata v životě mladých lidí.

  • Špína

    Judita Císařová, Honza Šamánek a Petr Wagner každý čtvrtek provádí posluchače sklepeními lokální i zahraniční DIY scény.

  • Scéna s Opakem Dissu

    Rapový pořad Scéna s Opakem Dissu je fascinující průlet (t)rapovým světem.