Životní kód? Vítězství! Do našich uší se derou novinky od Niy Archives, Denzela Himself a UTO

17. duben 2024

Albový debut britské zpěvačky Nia Archives updatuje zvuk žánru jungle a rapper Denzel Himself ukazuje rozmanitost britského rapu díky novému EPčku. Newyorský hudebník stojící za Porches vydává nový singl Rag a nashvillské duo Twen předvádí kaskadérské kousky na singlu Stunts. Hip hop a elektroniku propojuje naše oblíbenkyně Noga Erez a pařížské duo UTO naskakuje na vlnu Y2K nostalgie. Say Yes!

Porches - Rag

Credits: Aaron Maine
Label: Domino Recording
Album: Rag single

Newyorský hudebník Aaron Maine vystupující pod jménem Porches se vrací se singlem Rag. Začne nenápadně akustickým vybrnkáváním, ale pak se rozjede do energetické bomby, v níž Maine může plně využít svoji živou kapelu. Rozjuchaný klip, který se odehrává na dětském hřišti, režíroval Nick Harwood. Zatím posledním počinem Porches bylo album All Day Gentle Hold ! z roku 2021, třeba je nový singl Rag předzvěstí další studiové desky. Porches jich zatím mají v diskografii pět, o jedno méně nasbírali EPček. Aaron Maine pod tímto jménem hraje od roku 2010 a kolem sebe už vystřídal několik spoluhráčů – mimo jiné i písničkářku Gretu Kline aka Frankie Cosmos.

Nia Archives - Cards On The Table

Credits: Nia Archives, Ethan P. Flynn
Label: Island Records
Album: Silence Is Loud

Albový debut zpěvačky a producentky Nia Archives nepochybně patřil k nejočekávanějším deskám letošního jara. Mladá hudebnice ze severu Anglie updatuje zvuk žánru jungle a poslední dva roky sbírá ceny pro největší objev britské scény. Objevila se také jako předskokanka na londýnských koncertech Beyoncé. Album Silence Is Loud, pojmenované podle loňského singlu rozhodně nezklamalo, kromě už známých písní obsahuje třeba optimistický, letní lovesong Cards On The Table, kde Nia Archives zpívá o magickém setkání s tím pravým člověkem. „Když jsem s tebou, je to vždycky zábava a cítím se s tebou mladá,“ zpívá v refrénu a v doprovodném textu přiznává, že píseň napsala po krátkém milostném románku. „Chtěla jsem napsat hardcore britpopový song. Byla jsem inspirovaná skupinami Blur, Pulp a Oasis,“ říká Nia Archives a vyznává se z lásky s Damonu Albarnovi, o němž doufá, že si někdy poslechne její desku.

Denzel Himself - Say Yes

Credits: Denzel Himself
Label: self-released
Album: Reluctant Cult-Leader

Rappera Denzel Himself znají posluchači Wave nejen z našeho playlistu, ale i z naší loňské narozeninové akce. Talentovaný londýnský objev, který o sobě mluví jako o "gotickém kovbojovi" vydal na konci letošního března nové EP Reluctant Cult-Leader. Ve dvou skladbách hostuje rapperka BAMBII, v jedné zpěvačka Demae, my si z EPčka do playlistu zařazujeme skladbu Say Yes. „Mým jediným životním kódem je to, aby gotici zvítězili,“ přiznává v nedávném rozhovoru pro web Witchfork, v němž mluví o diagnóze autismu i své válce s hudebním vydavatelstvím: „Po zkušenosti s hudebním průmyslem jsem si myslel, že už nikdy nic nenatočím,“ říká. Není divu, že EPčko Reluctant Cult-Leader si vydává sám.

UTO - Art&Life

Credits: Neysa May Barnett, Emile Larroche
Label: InFiné
Album: When all you want to do is be the fire part of fire

Pařížské duo UTO naskakuje na vlnu Y2K nostalgie a vedle odpovídajících outfitů přináší i oldschoolové bicí smyčky, zapamatovatelné melodie i synťáky typické pro nultá léta. Jejich druhé album When all you want to do is be the fire part of fire čerpá zvukově z toho, co se v hudbě odehrálo v posledních třech dekádách – tu se objeví trip hop, tu orchestrální elektronika – i přesto je ale osvěžující, přijatelně surrealistické a nikde nepřehání. To se podaří málokomu. My nasazujeme klubovým soundem inspirovaný otvírák Art&Life, který řeší nikdy nezodpovězenou takřka kunderovskou otázku hranice mezi životem a uměním.

Noga Erez - Vandalist

Credits: Noga Erez, Ori Rousso, Jimmy Seals, Justin Raisen, Trevor Smith
Label: Atlantic Records
Album: Vandalist single

Hudebnici Nogu Erez už z playlistu Radia Wave můžete dobře znát. Její nezastavitelně stoupající kariéru sledujeme od samých počátků, a proto do playlistu putuje i její novinka Vandalist, která navazuje na předchozí singly Quiet nebo Nails. „Vandalist je hudební prostředníček. Je to píseň, která se zrodila z frustrace a potřeby se odreagovat. Tato píseň je mou odpovědí těm, kteří se mě snaží definovat na základě falešných domněnek a neznalosti. Doufám, že bude rezonovat s každým, kdo se cítí naštvaný nebo otrávený pokrytectvím světa,“ řekla Erez o hip-hopem a elektronikou řízlém singlu.

Twen - Stunts

Credits: Ian Jones, Jane Fitzsimmons
Label: self-released
Album: Stunts single

Nashvillské indie-rockové duo Twen dohromady tvoří zpěvačka Jane Fitzsimmons a kytarista Ian Jones. Spolu ctí DIY přístup k hudbě, loni v létě vydali po vlastní ose vyprodukované album One Stop Shop, po něm (v prosinci) následoval ještě singl SeaStar. Nejnovější skladba Stunts nám svou hravostí připomíná třeba britskou skupinu Wet Leg a je o tom, že přežívání v současném světě připomíná spíše předvádění smrtelně nebezpečných kousků. Track začíná povznášející melodií a relaxovaným vokálním projevem, než se dostaví exploze v podobě chytlavého alt-rockového refrénu. Flex ze strany Twen, že kaskadérské kousky si dělají sami, bereme vážně díky videoklipu, který režírovala sama zpěvačka. V něm spolu s Ianem skotačí na kolečkových bruslích v závodnických kombinézách. I s doprovodnou kapelou se Twen aktuálně připravují na letní turné po Spojených státech, aby následně mohli přejet do Evropy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.