Noel Gallagher zhodnotil klipy Oasis. Všechny jsou prý otřesné

23. leden 2014

Novým youtubovým hitem je ukázka z oficiálního DVD kdysi populární kapely Oasis, ve které kytarista Noel Gallagher hodnotí klipy své vlastní skupiny. Noel se v minulosti proslavil především upřímnou nenávistí k celé řadě ostatních hudebníků, s postupujícím věkem ale šel do sebe – v dokonalém sestřihu nenechává nit suchou na videích k hitům jako Live Forever nebo Stand By Me a upřímně se vysmívá nelogickým scénářům nebo scénám s helikoptérami, které prý byly "směšně drahé". Na video se můžete podívat tady.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio
  • Loni byla nejhorší sklizeň hroznů za posledních 62 let. Změna klimatu trápí vinaře extrémními výkyvy

    7. květen 2024
    Víno

    Podle zprávy, kterou cituje server Euronews, dosáhne celosvětová produkce vína za rok 2023 historického minima. Odborníci viní „extrémní klimatické podmínky“, včetně sucha a požárů. Podle organizace, která sdružuje 50 států a reprezentuje 75 % světových vinic, představuje klimatická změna největší výzvu, které odvětví čelí.

    Zprávu vypracovala Mezinárodní organizace pro révu a víno. Podle ní byla loni celosvětová sklizeň hroznů nejhorší od roku 1962. V některých oblastech bylo problematické příliš deštivé jaro, které způsobilo záplavy a taky rozšíření plísní. V jižní Evropě zase rostliny vinné révy trpěly nepřestávajícím suchem. Nejvíc podle zprávy utrpěla Itálie, kde produkce vína poklesla o 23 % oproti loňskému roku. Výrazný propad zaznamenalo také Španělsko, které dosáhlo nejnižší produkce od roku 1995 – oproti roku 2022 o více než 20 %.

    Odborníci varují, že pokud se okamžitě něco nezmění, mohou se pravidelná sucha stát „novým normálem“ v celém Středomoří. Pokles produkce přichází současně s informací, že spotřeba vína je nejnižší od roku 1996. A to hlavně kvůli inflaci a prudkému poklesu konzumace vína v Číně v důsledku zpomalení ekonomiky. Největšími konzumenty vína na obyvatele na světě zůstávají Portugalci, Francouzi a Italové.

  • Odpovědi k závěrečné zkoušce na TikToku? Britské školy prosí sociální sítě o větší kontrolu

    7. květen 2024
    Škola

    V Británii řeší možné podvody u maturitních zkoušek. Na sociálních sítích se teď objevují vyplněné testy a existují účty, které se je snaží prodat. Některé si podle zpravodajského serveru BBC News účtují až stovky liber. Podle zkušebních komisí nejde o oficiální testy, ale i tak vyzývají společnosti provozující sociální sítě, aby se víc snažily podvodníky zastavit.

    Společnost TikTok i Instagram uvedly, že na svých platformách prodej školních prací nepovolují a podobný obsah průběžně odstraňují. Ale i podle studentů se takové účty dají velmi snadno nalézt. „Jsou všude,“ řekl Oscar ze školy Sommonweal ve městě Swindon. „Na TikToku jsem je našel velmi snadno.“ Sherya popsala příspěvky takových účtů jako „psychologicky manipulativní“. „Cílí na lidi, kteří jsou vystresovaní ze zkoušek,“ dodala.

    Podle kvalifikační rady, která zastupuje osm největších britských zkušebních komisí, je velmi nepravděpodobné, že by na internet unikla oficiální zadání prací či testů. Pravděpodobně tak většina prodávaných testů nebude pravá. I přesto týmy analytiků zkouškových komisí prohledávají sociální sítě a nahlašují podvodné účty. Incidenty můžou ale nahlásit pouze stejným způsobem, jako kterýkoli jiný uživatel sociálních sítí. Některé účty jsou tak aktivní ještě několik dní po jejich nahlášení.

    Anglická zkušební komise Ofqual zároveň varuje, že pokud prokáže, že studenti podvádí, můžou přijít o kvalifikaci, kterou studovali. A to i v případě, že testy, které se pokusí koupit, budou falešné.

  • Jsou zrzaví kocouři více neohrožení a družní? Za jejich rozšíření možná mohou Vikingové

    7. květen 2024
    Zrzavá kočka

    Napříč Británií žijí kočky, které se tak trochu vymykají obvyklému kočičímu chování. Na rozdíl od ostatních jsou přátelštější a očividně si užívají lidskou společnost. Třeba v cambridgeské nemocnici se už několik let potuluje zrzavý kocour Henry, který si tam chodí pro pohlazení od pacientů i personálu. Kocour Nala zase leží denně na turniketech a vítá cestující na nádraží v hrabství Hertfordshire. Tyhle a další extrovertní kocoury pojí jedna věc – jsou zrzaví.

    Podle biologa a odborníka na chování koček Rogera Tabora z Brightlingsea v Esexu za jejich chování možná můžou Vikingové. Podle průzkumu, který se zaměřuje na to, jak své mazlíčky vnímají přímo majitelé koček, jsou ty šedé a mourovaté odměřené a ty se zrzavými chlupy naopak přátelštější a láskyplnější.

    Podle Tabora se rozdíl v chování koček podle barvy ještě úplně neprokázal. „Vědci se zatím shodli jen na tom, že existují určité rozdíly v povaze různých plemen – jsou třeba temperamentní Barmy, nebo klidné Peršanky.“ Dodává ale, že zrzavé kočky byly oblíbené už u Vikingů.

    První se o tom zmínil Neil B. Todd téměř před 50 lety v časopise Scientific American. Všiml si toho, že zrzavé kočky jsou rozšířené hlavně v místech, které byly v Evropě a ve Velké Británii osídleny Vikingy. Podle Tabora se Vikingům možná líbila jejich výrazná srst. „O zrzavých kočkách by se dalo říct, že mají vikingskou povahu. Jsou přátelské k lidem, se kterými vycházejí, ale nelítostné k ostatním kocourům.“ Podle dalších studií jsou taky zrzaví kocouři obecně větší než zbylé kočky. Možná za jejich společenskostí může stát i jejich velikost a z toho plynoucí nebojácnost.

  • Švýcarsko se zatím nepřipojí k unijnímu programu Copernicus. Nemá na to peníze

    6. květen 2024
    Satelit, zeměkoule, vesmír

    Švýcarsko se z finančních důvodů zatím nepřidá k programu Evropské unie pro pozorování Země Copernicus. Informovala o tom federální vláda, a to navzdory podpoře v parlamentu a dohodám s Evropskou unií. Zprávy si všímá server Euronews.

    Spolupráce na projektu by podle ministerstva financí vedla k dalším výdajům, které si teď alpská země vzhledem k napjatému rozpočtu nemůže dovolit. Budoucnost další spolupráce na unijním programu Švýcarsko posoudí v roce 2028, do té doby bude mít země přístup k některým důležitým datům zdarma.

    Aby se mohlo Švýcarsko do projektu zapojit, muselo by uzavřít bilaterální smlouvu s Evropskou unií. Tento proces země už zahájila poté, co se pro spolupráci loni vyslovil parlament. Stopku projektu teď vystavila vláda.

    Švýcarsko, které není členem Evropské unie, nemá svůj vlastní program pro pozorování Země. Po spolupráci s projektem Copernicus volají univerzity i odborníci, podle kterých kvůli tomu země zaostává v technologickém vývoji.

    Program Copernicus od roku 1998 řídí Evropská kosmická agentura zřizovaná Evropskou komisí. Vědci využívají družice a pozemní zařízení ke sledování a předpovídání stavu životního prostředí na zemi, v moři a atmosféře. Jednou z hlavních oblastí jeho výzkumu jsou klimatické změny. Copernicus poskytuje údaje potřebné ke zvládání mimořádných situací, jako jsou například záplavy nebo lesní požáry.

  • Už žádná jóga se štěňátky. Itálie lekce zakázala

    6. květen 2024
    jóga, puppy jóga, štěně, pes

    Itálie zakázala lekce jógy se štěňaty. Ministerstvo zdravotnictví vydalo směrnici, podle které by se lekce štěnátkové jógy měly konat jen s dospělými psy. Informoval o tom server CNN a italská média. Úřady tak chtějí chránit zdraví zvířat a bezpečnost cvičících. Ochránci zvířat opatření uvítali.

    Ochránci zvířat tvrdí, že se lekce jógy často konají v podmínkách, které nejsou pro psy vhodné. Na několik sporných případů cvičení jógy se štěňaty upozornil v březnu italský televizní pořad Striscia la Notizia. Ten poukázal na údajně špatné zacházení se psy, například během pauz mezi cvičením.

    „Je to skutečné vykořisťování za obchodními účely, které nikterak nedbá na blaho zvířat,“ okomentovala rozhodnutí šéfka Celostátní ligy na ochranu psů (LNDC) Piera Rosati.

    Itálie není jedinou zemí, kde ochránci zvířat hodiny jógy se psy kritizují. Například místopředsedkyně britské organizace na ochranu zvířat (PETA) Elisa Allen tvrdí, že jsou lekce jenom obchodním trikem.

    „PETA vyzývá jogíny, aby se vyhýbali tomuto lacinému triku, který využívá citlivá zvířata jako rekvizity na jejich úkor,“ uvedla Allen.

  • Divné věci, které si dávají Američané do salátů. Češi zase zeleninu ani ovoce moc nejí

    6. květen 2024
    Saláty, stock, zelenina

    Někteří Američané si do salátu rádi dávají například maršmelouny, sušené hovězí maso nebo párky v rohlíku. Vyplývá to z výzkumu společnosti OnePoll, která vyzpovídala dva tisíce dospělých Američanů. Mezi další netradiční salátové přísady patří podle výzkumné agentury například banán nebo popcorn. Výzkum, o kterém informuje server Good News Network, vznikl při příležitosti Národního měsíce salátů.

    „Když si připravíte dobrý salát, tak to může být dokonalé jídlo, které kombinuje skvělé chutě, textury a barvy,“ říká Jessica Soare ze společnosti, která si průzkum objednala.

    Většina lidí se ale kloní k tradičním přísadám. Se 42 procenty vede sýr, poté rajče, které si do salátu dává 37 procent vyzpovídaných Američanů. Pětici nejoblíbenějších surovin uzavírají slanina (30 procent), krutony (28 procent) a okurka (27 procent).

    Důležitou součástí salátů jsou podle Američanů i nejrůznější dresinky. Z výzkumu vyplývá, že tím nejoblíbenějším je ranch, v Česku známý jako farmářský dresink. Mezi další oblíbené omáčky patří italská a caesar. Účastníci výzkumu se ale shodují na tom, že nejdůležitější surovinou je zelenina.

    „Každý si zaslouží salát, který mu udělá radost,“ komentuje výsledky průzkumu Jessica Soare.

    Podle dat Eurostatu téměř polovina Čechů nejí dostatečné množství ovoce a zeleniny. Doporučenou denní dávku, tedy pět a více porcí ovoce a zeleniny konzumuje necelých osm procent Čechů. 

  • Aligátor, který Američanovi pomáhal s depresemi, zmizel v bažině

    3. květen 2024
    Aligátor

    Američan Joie Henney byl na dovolené ve státě Georgia se svým mazlíčkem aligátorem, když se neznámí únosci zvířete zmocnili a vypustili ho na dvorku soukromého domu. Vyděšení majitelé poté podle britského serveru BBC zavolali odchytovou službu a ta zvíře vypustila do bažiny. Henney se teď snaží aligátora Wallyho vypátrat, i když přiznává, že šance na jeho nalezení jsou mizivé.

    „Bažina je podle odchytávače rozhlehlá a naděje na nalezení Wallyho je malá, možná žádná. Ale tohle je Wally a já a mí přátelé uděláme vše pro to, abychom ho našli,“ napsal Henney na Facebooku.

    Aligátor, kterému muž přezdíval také WallyGator, mu podle jeho slov pomáhal s překonáváním depresí. Byl pro něj proto důležitou emocionální podporou a nepřipouštěl si, že by mu mohl aligátor ublížit. Podle Henneyho toho ani nebyl schopný.

    „Nikdy jsem nepotkal aligátora, který by vás nekousl. Když takhle dovádíte s normálním aligátorem, tak vás kousne. Wally to ale neudělá,“ řekl Henney před časem americké televizi CBS.

    Devítiletý Wally měří asi 182 centimetrů a dokáže zřejmě zacvaknout čelisti silou větší než 13 000 newtonů.

    Není to poprvé, co se Joie Henney dostal se svým mazlíčkem do médií. Loni na sebe upozornil tím, když vzal Wallyho na baseballový zápas ve Philadelphii, kam ho odmítli pořadatelé z bezpečnostních důvodů pustit.

  • Olivia Rodrigo nebo Drake se vrací na TikTok. Sociální síť se dohodla s vydavatelstvím

    3. květen 2024
    Zpěvačka Olivia Rodrigo na festivalu Glastonbury 2022

    Hudba americké zpěvačky Olivie Rodrigo nebo kanadského rappera Drakea se vrátí na TikTok. Dohodlo se na tom hudební vydavatelství Universal Music s představiteli sociální sítě. Vydavatelství předtím stáhlo hudbu svých umělců z TikToku kvůli hudbě produkované umělou inteligencí, která se na sociální síti šíří nebo kvůli sporům o odměňování umělců. Informuje o tom britský server Guardian.

    „TikTok a Universal Music budou společně pracovat na ochraně uměleckých děl před umělou inteligencí a na tom, aby byli umělci odměňováni,“ uvedly společnosti v společném prohlášení.

    Podle nové dohody budou mít umělci spadající pod Universal Music lepší finanční ohodnocení za šíření jejich hudby na TikToku. Dohoda se týká i textařů. Součástí má být podle Guardianu i ochrana před umělou inteligencí.

    Jedním z případů, kdy podle hudebního vydavatelství umělá inteligence upírala právo umělcům na odměnu byla skladba Heart on My Sleeve. Píseň vytvořená umělou inteligencí se na TikToku objevila loni v dubnu a napodobovala hlasy rappera Drakea a zpěváka The Weeknda. Ze streamovacích platforem i TikToku byla poté skladba odstraněna.

    Ve Spojených státech je TikTok pro lidi od 16 do 19 let hlavním kanálem, kde objevují novou hudbu. Sociální síť vede před YouTubem, Spotify a dalšími platformami. Po celém světě má čínská platforma více než miliardu uživatelů.

  • Seznamovací aplikace Bumble umožní mužům, aby převzali iniciativu. Musí o tom ale rozhodnout ženy

    3. květen 2024
    Bumble

    Americká seznamovací aplikace Bumble umožní mužům, aby jako první napsali ženám. Doposud tak mohly činit pouze ženy, aby měly podle aplikace větší kontrolu nad tím, s kým jsou v kontaktu. Právě tímto se Bumble odlišoval od jiných seznamovacích aplikací. Podle amerického serveru CNN k tomu kroku vedení společnosti přistoupilo poté, co začínají být někteří lidé frustrovaní ze seznamovacích aplikací a hledají autentičtější formy seznamování.

    Muži ale budou moci zahájit konverzaci jenom v případě, že to žena povolí. Ženy si tak budou moct nastavit, aby aplikace fungovala jako dosud.

    Představení nového prvku „Opening Moves“, jehož využívání záleží na uživatelích, přichází poté, co vedení společnosti převzala americko-brazilská manažerka Lidiane Jones. Podle šéfky firmy to značí, že se Bumble posouvá dopředu, aniž by ztrácel svoji identitu.

    Podle serveru CNN by to mohlo společnosti Bumble, která vlastní také seznamovací platformy Badoo a Fruitz, pomoci k větším ziskům. Loni firma vykázala ztrátu skoro dva miliony dolarů, to je přes 46 milionů korun. Podle šéfky společnosti ale není důvodem úpravy aplikace klesající zisk: „Nemyslíme si, že by počet lidí, kteří využívají seznamovací aplikace, klesl, ba naopak… ale je tu vyšší laťka,“ uvedla ředitelka společnosti.