Noise-industrial-freejazz-hiphop? Napszyklat!

16. březen 2010

Skutečnost, že nezávislá hudební scéna je v Polsku nepoměrně vyvinutější než u nás, není žádným objevem. Dalším z nekonvenčních projektů, který se od našich východních sousedů přijede 18. března představit do Prahy, bude originální polská formace Napszyklat.

Jejich zvuk polská hudební média (poté, co vyhráli soutěž festivalu Jarocin) pojmenovala jako "napszyklat hiphop"; coby důkaz, že tahle parta patří výhradně do svého vlastního žánru. Sami Napszyklat se však brání i slovu hiphop a při poslechu jejich hudby je celkem zřejmé proč; tahle experimentální muzika má (nejen podle hudebníků samých) stejně společného s hlukovými predátory Dälek jako třeba s avantgardními rockery Battles nebo producenty typu Four Teta či Buriala.

Poprvé o sobě dal polský kolektiv vědět svým debutem Plenum, po němž následovalo - už na vlastním, nonsensově nazvaném labelu Dzieci Świny - klíčové album Brudne Zwierzaky. Na něm se ostrý ironický rap potkával s plochami plnými navrstvených kytar a chladnými industriálními beaty. Kapela, suverénně kombinující chytlavost a hluk, však kromě samplů a syntetických zvuků používá i živé bicí a kytaru.

02007976.jpeg

Na následujícím turné, které mělo zastávky i v Česku, se Napszyklat naživo představili coby výbušná, energická, až free-jazzově běsnící kapela. Naposledy se o nich u nás mluvilo pouze v superlativech a to hlavně ve spojitosti s letošním brněnským vystoupením, na němž bezmála zastínili hlavní hvězdu večera - Chrise Clarka z labelu Warp.

Máte-li rádi v hudbě naléhavost, temnotu, úderné frázování a industriální atmosféru, zajímá-li vás experiment, nadžánrovost a progrese, rozhodně jděte 18. března do NoD Roxy na koncert Napszyklat. A nebojte se mávnout rukou nad potenciálními pochybnostmi; napszyklat nad tím, že neumíte polsky.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.