Nostalgie i absolutní imerze. Hry využívající rozhraní počítačů a mobilů jsou skvělými vypravěčkami

11. únor 2022

Internet Explorer, ICQ, flashové hry, kýčovité stránky plné animované grafiky a automaticky se přehrávající hudby. Takhle nějak vypadal internet na počátku milénia a šlo o dobu skutečně formativní, dokonce i pro Jardu, Lukáše a Šárku, ale především pro spoustu vývojářů a vývojářek, kteří nejrůznější rozhraní, prohlížeče a komunikační klienty promítli i do své herní tvorby.

Zatímco v tvorbě Sama Barlowa se na otevřené internetové moře vydat nemůžete a jste v řešení detektivních případů v Her Story nebo Telling Lies omezení primitivní souborovou databází, trilogie Emily is Away designéra Kylea Seeleyho už vás do simulované sítě vypustí.

Kromě toho soubor příběhových adventur také mapuje dospívání jednoho konkrétního kluka, který si online dopisuje se svou první láskou. Zkušenost předává vskutku autenticky – můžete si jako poklady posílat písničky, které jste objevili na pravěké verzi YouTube, předstírat neviditelnost či do zemdlení hypnotizovat Emilyinu ikonku, dokud nezezelená na znamení toho, že se připojila. Anebo později váhat, jestli jí poslat žádost o přátelství, a stýskat si, že na předchozí formě komunikace bylo všechno lepší.

Samostatnou kategorií simulátorů svítících obrazovek jsou i vesměs mobilní hry o ztracených telefonech. Kolik informací se můžete o cizím člověku dozvědět z konverzací, mailů, fotek, internetové historie či profilů na seznamkách v mobilu? Ať už je cílem původního majitele či majitelku zachránit jako v sérii Simulacra malajských Kaigan Games, anebo jen vypátrat, co se s nimi stalo jako v A Normal Lost Phone autorské dvojice Accidental Queens, skrývá se v tomto žánru překvapivé množství emocí a zajímavých příběhů.

Umí Telling Lies pořádně lhát? Proč měl internet raději vypadat jako ten z Hypnospace Outlaw? Proč je Emily pryč a Sara je pohřešovaná? Poslechněte si celý díl Questu o příběhových hrách z důvěrně známého, ale přesto fascinujícího prostředí počítačů a mobilů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.