Noste špunty a nelezte do první řady na koncertech, radí hudebníci s chronickým tinnitem

3. únor 2022

Pískání a šum v uších cestou domů z hlučného koncertu nebo dunícího kinosálu jste pravděpodobně zažili. Šelest, který v uchu vzniká přemírou hluku, se dá většinou hned druhý den do pořádku – nevěnujeme mu proto příliš pozornosti. Jaké to ale je, když se z chvilkového stavu stane každodenní součást života? S chronickým tinnitem se potýká až 15 % populace, a jelikož jsou jeho projevy často vyvolávány nadměrnou expozicí hluku, není divu, že jím trpí celá řada hudebníků.

„Na začátku, než jsem podstoupila léčbu, jsem nemohla každou noc usnout. Ležela jsem v posteli, několik hodin přemítala nad vším a poslouchala ten vysoký tón. Bylo to velmi nepříjemné a přiznám se, že mám za sebou skutečně hodně probrečených nocí,“ svěřuje se moderátorka Radia Wave a DJka Martina Foldynová aka Brigitte Noir, která se s tinnitem potýká již pět let.

Martina Foldýnová

Po diagnóze prošla poměrně dlouhým léčebným procesem, který zahrnoval opakované návštěvy barokomory. Tinnitu se sice nezbavila, ale snížila se výška tónu, který slyší. Je teď mnohem snesitelnější.

Hudebník a autor podcastu Pochlap se Václav Rouček neztrácí smysl pro humor a tinnitus vnímá jako ukazatel psychické nepohody. „Naučil jsem se s tím žít docela rychle. Je to takovej můj imaginární kamarád a jmenuje se Tinni. Občas si povídáme víc a někdy míň. Mám mnohem citlivější vnímání, kdy je toho na mě moc. On je potom hlasitej a řve, že už jsem toho udělal dost a měl bych si jít radši lehnout nebo se projít do přírody,“ říká s úsměvem.

Václav Rouček

Hudební skladatel a člen skupiny Ecstasy of Saint Theresa Jan P. Muchow si tinnitus pravděpodobně přivolal každodenním hlasitým vyhráváním ve zkušebně. „Nevím, co bylo spouštěčem. Teoreticky to mohlo být všechno dohromady. Myslím si, že v mým případě to byl nejvíc ten hluk. My jsme opravdu hráli strašně nahlas a já byl ve zkušebně každej den,“ říká Muchow, který po diagnóze započal intenzivní léčbu.

Kolik hudebníků se potýká s chronickým tinnitem? Dokázal se ho hudebník Jan P. Muchow zbavit? Jak s ním pracuje Martina Foldynová při DJingu? A jak tinnitus ovlivnil Václava Roučka? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.