Nová scéna Národního divadla v Odpolední session

15. leden 2010

V Odpolední session představili ředitel Nové scény ND Štěpán Kubišta a dramaturg Daniel Přibyl program a fungování této nové, alternativně a současně laděné platformy naší první scény.

V rozsáhlém rozhovoru jsme mluvili o "zápase" s výraznou a často kritizovanou Pragerovou budovou, dramaturgii Nové scény, hostech a rezidentních souborech a vlivu Nové scény (zabydlí-li se a začne-li se jí dařit) na divadelní život v Praze.

V uplynulých dvou desetiletích byla budova Nové scény výhradně působištěm Laterny magiky. Ta tu bude působit i nadále, ovšem jako součást činorodého uměleckého organismu. Od ledna 2010 se program rozrůstá o činoherní, baletní a hudební představení, festivaly, divadelní alternativu, autorské projekty, zahraniční hosty i rodinná představení.

Hned po Novém roce se na Nové scéně začne zabydlovat soubor činohry Národního divadla, který tu do konce stávající sezony připraví tři nové premiéry. První je naplánována na 16. ledna: režisér Michal Dočekal připravuje Beckettovo nejzásadnější dílo Čekání na Godota. V únoru se na Novou scénu přesune hra Toma Stopparda Rock´n´roll, na březen chystá soubor činohry hru Edwarda Bonda Spaseni a v květnu uvede v české premiéře hru nositelky Nobelovy ceny za literaturu Elfriede Jelinek Co se stalo, když Nora opustila manžela.

01074555.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio