Nové EP projektu Tobacco: chutný tatarák hudby

30. listopad 2010

Smysly atakující tvorba projektu Tobacco vždycky stála na kombinaci distorzovaných syntezátorových melodií, galaktických vokálů a hiphopových beatů. Není proto žádným velkým překvapením, že si maniakální elektronik a milovník pornografie Tom Fec tentokrát na každý ze sedmi tracků desky LA UTI pozval jednu z osobností undergroundového rapu.

Čtyři skladby jsou tu převzaty z jeho letošního jaderného alba Maniac Meat a obaleny rozmanitým vokálním masem, tři další tracky voní novotou.

V úvodní TV All Greasy předvádějí do kosmických zvuků svůj osobitý freestyle ekvilibristé Anti-Pop Consortium; jejich bitva s temporytmem je poutavá, ale působí přeci jen trochu křečovitě a násilně. Mistr ukrutně rychlého polyrytmického frázování Doseone obohatil svou nosovkou skladbu The Injury, zatímco washingtonský rodák Rob Sonic v tracku Lick The Witch ukazuje, jak vypadá ideální balanc mezi Tobaccovou frenetickou muzikou a avantgardním rapem. Solidní performance předvádí i chicagský knír Serengeti do zvuků analogové cirkulárky ve skladbě 2 Thick Scoops.

Slabší chvilka přichází s nenápaditou, na naechované vokální lince postavenou předělávkou písně Sweatmother. Následující cover skladby Unholy Demon Rhythms dá vzpomenout na organické tóny dua Boards of Canada, zde ovšem obohacené o dětský héliový rap záhadného chlapíka jménem Icicle Frog. Celé EP pak končí výtečnou skladbou Lamborghini Meltdown, v níž exceluje arizonský elektro-funkový podivín Zackey Force Funk.

02198625.jpeg

LA UTI je experimentální deska s chytrým konceptem, jež na některých místech vychází znamenitě a jindy spíš bojuje o přežití. Výšin je tu ale víc než propadů a přes veškerou nesoudržnost si lze s touhle deskou užít spoustu vyšinuté zábavy. Do prvotřídně dochuceného tataráku tomu něco chybí, ale namleto a naškrabáno má Tobacco opět velmi dobře.

Spustit audio