Nové krůčky dospělé Jazzanovy

30. květen 2014

Formace Jazzanova (Alexander Barck, Claas Brieler, Jürgen von Knoblauch, Roskow Kretschmann, Stefan Leisering a Axel Reinemer) po šesti letech vyrukovala s druhým studiovým albem Of All the Things. Šestice DJ's je známá převážně remixy. Zda dokáží vytvářet i autorskou hudbu se dozvíte od naší redaktorky Veroniky Vlachové:

Šestičlenná sebranka dýdžejů z Berlína, nazvaná Jazzanova, je spíše známá smícháváním skladeb a vydáváním různých kompilací. Od dob svého založení, roku 1995, už má na svém kontě pěkný zástup alb. Pokud ve své hudební knihovničce právě pod složkou Jazzanova schraňujete většinu z vydaných remixů a nemůžete si je vynachválit, tak jejich letošní novinka Of All the Things si zaslouží speciální přihrádku. Je to totiž krok novým směrem. Méně elektroniky, více akustiky a vokál v každé skladbě.

00818330.jpeg

Po slušné řádce nahrávek všemožných remixů, setů a mixů, které vyšly pod hlavičkou Jazzanovy, přišla berlínská šestice se svou první autorskou deskou In Between až v roce 2002. Ta vysvětlovala onen "jazz" v názvu - byla skvělou směsicí jazzu, funku, elektroniky a soulu. Nově vydaná nahrávka, a teprve druhá studiová deska Jazzanovy Of All the Things, je opět upečená z jazzovějších experimentů a zvuků nerozeznatelných od reálných hudebních nástrojů. Jestli se debut In Between stal hudbou klubů, tak letošní počin je hudbou pro obývákové večery. Zvuk, který vám spíše připomene styl 70. či 80. let, je ještě koncentrovanější než vitamín C v kapslích.

Jazzanova svou desku provětrala v uličkách hudebně blešího trhu. Je načichlá soulem, lehkým jazzem, funkovým hip-hopem a poprášená brazilskými rytmy. Není taky divu. Spojilo se šest hlav plných nápadů a navíc rozmanitému kotouči pomohli i přizvaní hosté, kteří se ujali nejen mikrofonu.

00818329.jpeg

Kromě Paula Randolpha, který zahříval mikrofon ve třech skladbách, se na nové placce podíleli například Ben Westbeech, Jose James nebo brazilská formace Azymuth. Rozmanitost se upřít nedá. Každý kus je uměleckým dílem, který voní novotou a neopotřebovaností. Jazzanova dělá první krůčky mimo řádek, kde jsme ji byli zvyklí mít. Jsou to krůčky v perfektně padnoucích sedmimílových botách.

Spustit audio