NOVINKY: Caribou, The Knife, Avi Buffalo, Buñuel a další filmaři

11. červen 2014

V aktuálních novinkách Radia Wave si zatančíme politickou Macarenu s The Knife, zatímco o nevýhodách práce zadarmo nás poučí denverští Tennis. Tom Vek vás provede džunglí, maniaci Death Grips pohovoří o svém přistání na Měsíci a domácí Luis Buñuel nám předvedou nenápadný půvab svojí krásky dne. So what?

The Knife & Europa Europa – För alla namn vi inte får använda
Credits: Karin Andersson, Olof Dreijer
Label: self-released
Švédské sourozenecké duo The Knife plní svoje sliby a rozjíždí turné s aktivistickým kabaretem Europa Europa. Výtečný premiérový track kolektivu, který zvukově navazuje na zatím poslední album The Knife Shaking The Habitual, nese název För alla namn vi inte år använda a jeho poselství je prosté: muzikanti/tanečníci v něm oslavují všechny emigranty z třetího světa, kterým se podařilo překonat bezpečnostní kamery a ostnaté dráty a usadit se v Evropě. Kabaret Europa Europa zahájí šňůru bezplatných vystoupení 1. července na švédském ostrově Gotland. Vaší pozornosti pak doporučujeme i video, jehož choreografii přezdívanou „politická Macarena“ měl na povel známý umělec Dom Dugliga.

Avi Buffalo – So What
Credits: Avigdor Zahner-Isenberg, Sheridan Riley, Doug Brown, Anthony Vezirian
Label: Sub Pop
Kalifornští indierockeři Avi Buffalo, kteří nás před čtyřmi lety nadchli svým bezejmenným debutem (a singlem What‘s In It For?), konečně ohlásili vydání svého druhého alba. Nová deska se bude jmenovat At Best Cuckold, vyjde na labelu Sub Pop 9. září a v Los Angeles / San Francisku / New Yorku ji postupně produkoval sám frontman Avigdor Zahner-Isenberg. Do našeho playlistu míří slibný první singl s lakonickým titulem So What.

Caribou –Can't Do WithOUT You
Credits: Daniel Victor Snaith
Label: City Slang
Ať už si říká Manitoba, Daphni, nebo Caribou, kanadský producent elektronické hudby Dan Snaith své fanoušky jen málokdy zklame. Jinak tomu není ani s aktuálním singlem Can't Do Without You, který ohlašuje jeho nové album Our Love. Pokud se po poslechu této euforické skladby s volným rozjezdem začnete na novinku Caribou nezřízeně těšit, doporučujeme vám obrnit se trpělivostí: deska je nachystána v plánu labelu City Slang až na říjen.

02042208.jpeg

BAY. – WYF
Credits: Bay
Label: self-released
Dalším výrazným objevem ostrovní scény je elektropopové trio BAY z britského Croydonu, které nedávno předskakovalo např. newyorskému rapperovi jménem Le1f. Jejich aktuální hymnický singl WYF dobře zapadá do současné vlny ozvěn devadesátkového soundu: chytlavé klavírní háčky a echa se tu potkávají s houseovými beaty, slapovou basou i krátkým kytarovým sólem. V kombinaci se zpěvákovým falzetem jde o chytrý a neodolatelně chytlavý celek, který k letní euforii i přidává kus těžko postižitelné melancholie.

Speak – Gates
Credits: Troupe Gammage, Nick Hurt, Joey Delahoussaye, Jake Stewart
Label: Playing In Traffic
Čtveřice Speak z texaského Austinu k nám promlouvala už před třemi lety skrze své EPčko Hear Here a dlouhohrající debut I Believe In Everything. Na netradiční loňské minialbum Girl Songs, které bylo kolekcí písní zpívaných frontmanem Troupem Gammagem bez doprovodu jakýchkoli nástrojů, kapela navazuje novinkou Pedals (oficiálně vychází 24. června). Prvním singlem z desky je nakažlivá skladba Gates, která v duchu jejich bombastické estetiky kombinuje synthpop s prvky indie-rocku.

03140918.jpeg

Tennis – Never Work For Free
Credits: Alaina Moore, Patrick Riley
Label: Communion
Denverské duo Tennis, které na Radiu Wave spadá do láskyplné škatulky „buržoazní pop“, se po loňském EPčku Small Sound hlásí s třetím studiovým albem. Deska Ritual in Repeat spatří světlo světa 9. září a je pod ní podepsána trojice hvězdných producentů: Patrick Carney (The Black Keys), Jim Eno (Spoon) a Richard Swift (The Shins). Melodický první singl Never Work for Free naznačuje, že ani jeden z výše zmíněných matadorů své služby neposkytl zdarma.

Divided – Star Rover II
Credits: Filip Helštýn, Viktorie Marksová
Label: Divided
Frýdeckomístecký kvartet Saturn United a jejich debutové album Neurodistance Systems jsme si ve Factory představovali loni v říjnu skladbou Waiting For The Storm. Krátce na to proběhlo v kapele malé personální zemětřesení, po němž v sestavě zůstal už jen kytarista Filip Helštýn alias Finč. Ten se následně spojil s novou zpěvačkou Viktorií Marksovou (např. Dignity Dope) a ve dvojici pokračují jako Divided. Žánrové vymezení je podobné – shoegaze a inteligentní elektronika, což dokazuje i skladba Star Rover II, která ohlašuje jejich chystané debutové album.

Tom Vek – (Sherman) Animal In The Jungle
Credits: Thomas Timothy Vernon-Kell
Label: Moshi Moshi Records
Thomas Timothy Vernon-Kell je celé jméno londýnského multiinstrumentalisty, který vystupuje pod jménem Tom Vek a se svým divným popem slavil velké úspěchy v polovině nulté dekády. Jeho druhé album vyšlo dokonce na velké značce Universal, teď se ale s novinkou Luck vrací zpátky do nezávislé scény a na label Moshi Moshi Records. Nahrávka vychází tento týden a propaguje ji singl (Sherman) Animal In The Jungle.

Taylor McFerrin – The Antidote ft. Nai Palm
Credits: Taylor McFerrin
Label: Brainfeeder/Ninja Tune
Taylor McFerrin má za otce slavného vokalistu Bobbyho McFerrina, ale zpěv je u něj na vedlejší koleji – přednost má produkce beatů, DJing či beatbox. Aktuálně vydává debutové album Early Riser, o které se stará label Brainfeeder patřící Flying Lotusovi. Žádný div, že se deska nese v duchu psychedelického neo-soulu a hostují na ní třeba Thundercat, Robert Glasper nebo zpěvačka RYAT. Ve skladbě The Antidote nicméně uslyšíte vokál talentované Nai Palm z kanadské skupiny Hiatus Kaiyote. McFerrin na desce pracoval průběžně osm let od svého debutového EPčka Broken Vibes a nahrál kompletně všechny nástroje.

03140915.jpeg

Death Grips – Billy Not Really
Credits: Stefan Burnett, Zach Hill, Andy Morin, Björk Gudmundsdóttir
Label: Harvest Records/Third Worlds in Fall 2014
Radikální kalifornští hiphopeři Death Grips mají v oblibě svoje fanoušky překvapovat. To se jim povedlo i s novým albem, které zcela nečekaně vypustili zdarma na internet v noci na pondělí (9. 6. 2014) našeho času. Kolekce Niggas On the Moon (download najdete tady) vznikla ve spolupráci s islandskou divou Björk a je údajně polovinou jejich nového řadového dvojalba, které se bude jmenovat The Powers That B a vyjde na podzim. My si z osmi skladeb kombinujících tradičně maniakální projev MC Ridea a experimentální elektronickou produkci vybíráme tanečním beatem protkanou skladbu Billy Not Really.

Luis Buñuel – Kráska dne
Credits: David Novotný, Lukáš Palán, Kryštof Matěj
Label: self-released
Talentová soutěž Radia Wave Startér už jde do finále – na festival Bažant Pohoda jsme vyslali producenta Aid Kid a kapelu The Finally a 9. června sami rozhodnete, která ze skupin celou soutěž vyhraje. Brněnskou kapelu Luis Buñuel jste do finále neposlali, nenápadný půvab jejich skladby Kráska dne nicméně můžete docenit díky našemu dennímu vysílání. Luis Buñuel, pojmenovaní podle předního surrealistického režiséra, o sobě říkají, že jsou „zážitková služba“ a ve své hudbě sází především na pečlivé budování snové atmosféry. Track Kráska dne vyšel jako součást dvouskladbové nahrávky Snový prostor, kterou si můžete zdarma stáhnout na Bandcampu kapely.

03000536.jpeg
Spustit audio