NOVINKY: Dobré zprávy od Megan Thee Stallion, čopovaný frankofonní dancehall a psychicky nemocná mandarinka

25. listopad 2020

Čekání na studiový debut jedné z nejtalentovanějších rapperek současnosti Megan Thee Stallion se vyplatilo: deska Good News je zábavná, invenční a přitom bez ornamentů, sebevědomá a plně sex-pozitivní. Na svůj dlouhohrající debut naopak ještě čeká další mimořádná rapperka BIA, jejíž singl Skate je pro nás trackem týdne. V náloži osmi novinek, které míří do playlistu Radia Wave, na vás ale čeká i prvotřídní melodický indie rock či francouzská fúze afrobeatu a dancehallu.

Megan Thee Stallion – What’s New

Credits: Megan Pete, Donald Cody Tarpley, Vincent Van Den Ende
Label: 300 Entertainment
Album: Good News

Rapperka z Houstonu Megan Thee Stallion má skvělý rok: už dvakrát se podívala na číslo jedna amerického žebříčku – s Beyoncé i s Cardi B – a vešla se i do žebříčku nejvlivnějších lidí časopisu Time. Minulý týden navíc vydala svoji první regulérní desku, která sklízí skvělé recenze. Vybrat z tracklistu, kde jsou i kolaborace s DaBabym nebo SZA, bylo těžké, ale nakonec padla volba na What’s New, kterou s ní dělal producent holandského původu Avedon.

 

Marina – Man’s World

Credits: Marina Diamandis, Jennifer Decilveo
Label: Atlantic Records
Album: Man’s World single

Marina (už bez svých Diamonds) se brzy vrátí s pátým studiovým albem. První singl Man’s World měl původně vyjít už v březnu ve stejnou dobu, kdy Marina plánovala koncert na Coachelle, ta ale byla zrušena a píseň vychází až teď. Marina už dříve vyhlásila, že chce na novém materiálu pracovat výhradně s ženami a Man’s World je výsledkem spolupráce s americkou hudebnicí Jennifer Decilveo. Do Kalifornie se ale podívala alespoň díky natáčení videoklipu k nové písni.

 

BIA – Skate

Credits: Bianca Landrau, Chris Barnett
Label: Epic
Album: Skate single

V Bostonu narozená, v Los Angeles usazená mladá rapperka BIA se dostala do nejvyšší rotace díky společnému singlu s Lil Durkem a její chytlavá novinka Skate bude v tomto trendu bezpochyby pokračovat. A nejen proto, že jde o jeden z mála rapových tracků, které obsahují odkaz na Stanley Cup. O skvělou produkci se postaral Chris Barnett alias CBMIX, který má Grammy za spolupráci s Chance the Rapperem. 

 

Steady Holiday – Tangerine

Credits: Dre Babinski, Blake Sennett
Label: self-released
Album: Tangerine single

„Tangerine je song o psychické nemoci,“ říká ke svému novému singlu kalifornská písničkářka Dre Babinski z kapely Steady Holiday. „Je o tom, když se váš blízký člověk začne bez varování měnit a vy té změně můžeme jenom přihlížet.“ A mění se i samotný song: z potemnělé sloky podepřené minimalistickým klavírem se překlápí do optimistického refrénu a pak zase zpátky. Tangerine je druhý singl z chystané dlouhohrající desky, kterou Steady Holiday (což je podle Bandcampu jenom Dre Babinski a její pes) vydají příští rok.

 

Aya Nakamura – Tchop

Credits: Aya Coco Danioko, Jordan Hoyez, Julio Masidi
Label: Warner
Album: AYA

V Mali narozená francouzská zpěvačka Aya Nakamura prorazila na evropské scéně předloni svým hitem Djadja, který má ke dnešku na YouTube více jak 700 milionů views. Její tracky kombinující dancehall, afrobeat a rap si ale získaly respekt i v USA: deník New York Times ji loni zařadil mezi patnáct zvukově i společensky nejdůležitějších hudebníků současné Evropy. Z její očekávané třetí desky AYA, na které hostují např. Stormzy nebo Ms Banks, pro vás vybíráme skladbu s názvem Tchop.

 

Soccer Mommy – Crawling in My Skin

Credits: Sophie Allison, Gabe Wax
Label: Loma Vista Recordings
Album: Color Theory

Klipový singl z dlouho očekávaného alba naštěstí není coververzí hitovky od Linkin Park, i když by to název mohl naznačovat. Americká písničkářka Sophie Allison aka Soccer Mommy zůstává věrna vlastnímu songwritingu a je to tak dobře. Na nové desce Color Theory totiž po dvouleté přestávce znovu potvrzuje, že mezi novými jmény na poli melodického indie rocku s melancholickou hranou patří k těm nejvýraznějším. Do našeho vysílání putuje zmíněný singl Crawling in My Skin, spolu s ním ale doporučujeme celou desku. A pokud by vám to hodně najelo, tak vězte, že Soccer Mommy současně s deskou vydala i EP složené z demáčů.

 

Kitten – What Year Are We In

Credits: Chloe Chaidez, David Stagno, Max Tsiring, Parker Slizer IV, Blu DeTiger, Rex DeTiger
Label: The Century Family
Album: What Year Are We In single

Po vydání eponymní debutové desky se v Los Angeles usazení Kitten rozhodli jít cestou několika EPček. Nedávným singlem Angelina vzdali hold nejen svému rodnému městu, ale také herečce Angelině Jolie. Další ochutnávkou z druhého dlouhohrajícího alba teď potvrzují, že jsou kapelou, která ve svém zvuku dokáže hravě mísit éru 80. let s leskem kytarové hudby let nultých. Singl What Year Are We In navíc hlavní frází z textu perfektně sedí do letošního chaotického roku. „Je to bizarní doba, ve které žijeme,“ doplňuje zpěvačka Chloe Chaidez k novince s ozvuky klasického rocku, která putuje do našeho playlistu.

 

SAINt JHN Gorgeous

Credits: Carlos St. John Phillips, Lee Stashenko
Label: HITCO
Album: While the World Is Burning

Brooklynský rapper, zpěvák a producent guyanského původu SAINt JHN se stal letos na jaře hvězdou TikToku díky ilegálnímu remixu skladby Roses, ze které vytvořil teprve devatenáctiletý kazašský DJ Imanbek virální hit. Jeho nejnovější třetí album While the World Was Burning zdobí šokující množství hostujících hvězd (Kanye West, Lil Uzi Vert, Kehlani nebo Future) i suverénní vapor produkce poměrně neznámého producenta, který si říká  f a l l e n.  Do naší rotace míří trefně nazvaný track Gorgeous.

Půjde Aleš s Filipem do banky? Jakou svižnou, ale přesto strašně temnou psychickou nemocí Filip trpí? Členem které kapely v playlistu je pes? Stojí někdo o odkazy na Stanley Cup? To se dozvíte v bipolárním audiu dvojice Stuchlý–Černý.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.