NOVINKY: Grimes, BbyMutha, Big Joanie a prezident republiky Otha Pavel

10. prosinec 2018

Tři roky od nadšeně přijaté desky Art Angels se konečně vrací kanadská elektropopová hvězda Grimes s novým singlem – a zní to opět trochu jinak, než bychom čekali. V naší nůši novinek najdete i čerstvý rap od BbMutha, zrelaxovaný retro pop bývalé členky The Pipettes Rose Elinor Dougall nebo chladné finské elektro od zpěvačky Eleanoory Rosenholm. A možná přijde i Otha Pavel.

Otha – I’m on Top
Credits: Othalie Husoy
Label: self-released

Norská zpěvačka a producentka Otha nás v červnu zaujala svým debutovým singlem One of the Girls. I její druhý track nazvaný I’m On Top nabízí svůdný mix severského nu-diska a popového vokálu. „Right now, It's time to have fun,“ vzkazuje v refrénu skladby, kterou si zpěvačka Otha vydala vlastním nákladem.

Grimes – We Appreciate Power ft. HANA
Credits: Claire Boucher, Hana Pestle, Chris Greatti
Label: 4AD

Čekání na nové album Grimes už trvá tři roky, konečně jsme se ale dočkali prvního singlu, který nás k němu přiblížil. We Appeciate Power splnil očekávání – kanadská hudebnice nám dala něco, co jsme ještě nikdy neslyšeli. Zní to trochu, jako když „k-popová kapela předělává nu-metlový hit“ (jak napsal Noisey) nebo „kdyby Nine Inch Nails dělali soundtrack k Final Fantasy“ (Rolling Stone). Píseň je údajně inspirovaná severokorejskou skupinou Moranbong, oslavující vůdce Kima, text podobně oslavuje všemocnou umělou inteligenci, které se jako lidé musíme podřídit. 

BbyMutha – Sailor Goon
Credits: Brittnee Moore
Label: Columbia

Soundcloudová hvězda BbyMutha z amerického Tennessee prorazila díky virálnímu hitu Rules. Matka dvojčat s výrazně „sex positive“ přístupem už spolupracovala třeba s Rico Nasty. Letos stihla vydat už tři mixtapes. Aktuální Muthaz Day 3 sklízí skvělé recenze a my si z ní vybíráme track Sailor Goon.

Big Joanie – Fall Asleep
Credits: Steph Phillips
Label: The Daydream Library Seris

Na počátku kapely Big Joanie bylo znechucení zpěvačky a skladatelky Steph Phillips nad nedostatkem diverzity v indie rocku. Dala si proto inzerát, že shání spoluhráčky do černé feministické kapely. Výsledkem je skupina, která ve svém soundu míchá indie rock s punkem a elektronikou. Fall Asleep je pilotní singl z debutové desky příznačně nazvané Sistahs.

Stealing Sheep – Joking Me
Credits: Rebecca Hawley
Label: Heavenly Recordings

Experimentálně-popová kapela Stealing Sheep z Liverpoolu produkuje hodně čerstvě a energicky znějící hitovky. Skupina vznikla v roce 2010, má na kontě tři nahrávky a momentálně chystá čtvrtou. Singl Joking Me je víc než lákavou návnadou – track momentálně hodně protáčí třeba i BBC, což naznačuje, že by se o Stealing Sheep mohlo začít mluvit ve velkém.

Eleanoora Rosenholm – Minä Ja Katariina Toinen
Credits: Eleanoora Rosenholm
Label: Fonal Records

Přední finský undergroundový label Fonal známe hlavně jako útočiště kultovní kapely Paavoharju, elektropopová zpěvačka Eleanoora Rosenholm je ale také nedílnou součástí sestavy. Rosenholm po sedmi letech navazuje na svoji předchozí desku Hyväile minua pimeä tähti novou nahrávkou Talvipalatsin puutarhassa a opět se pohybuje ve vodách temné šamanské elektroniky s přídavkem silných tanečních melodií.

Rose Elinor Dougall – Make It with You
Credits: Rose Elinor Dougall
Label: Vermilion Records

Jedna bývalá členka retropopových The Pipettes už letos sólovku vydala, druhá se teď připomíná alespoň singlem. Po Gwenno teď vypouští skladbu i Rose Elinor Dougall a opět jde o lehkonohý i lehce melancholický kytarový pop s ozvuky nostalgie. Do naší rotace putuje první strana singlu, skladba Make It with You.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.