NOVINKY: Grimes, Danny Brown, Tegan and Sara a nekonečný seznam featuringů

16. září 2019

Aktuální nálož novinek v playlistu Radia Wave je hlavně a především o přátelské pomoci napříč tracky, scénami i žánry současné hudby. Tolik hostovaček naráz jsme tu totiž letos snad ještě neměli.

Dog in the Snow – Dark

Credits: Helen Ganya Brown
Label: Bella Union
Album: Dark single

Při googlování termínu „dog in the snow“ vám nevyskočí jenom soubor užitečných rad, jak ošetřit tlapky svého psa po dovádění ve sněhu, ale i anglická zpěvačka Helen Ganya Brown. Za půvabným názvem jejího projektu Dog in the Snow se skrývá neméně líbezný pop, v němž se kombinuje mírně teatrální zpěv, elektronická produkce a smysl pro silné melodie. Singl Dark bychom mohli klidně zařadit někam mezi Bat for Lashes, St. Vincent a (samozřejmě) Kate Bush. Celá deska Vanishing Lands vyjde ještě letos. 

Kano – Can’t Hold We Down ft. Popcaan

Credits: Kane Robinson
Label: Warner Music
Album: Hoodies All Summer

Jeho singl P's and Q's patřil v roce 2004 mezi první velké grimeové hity a ukazuje, jak dlouho se londýnský rapper Kano drží ve hře. Poprvé se na scéně ostrovního rapu objevil dokonce o čtyři roky dřív, což jej řadí mezi takové veterány, jako je Wiley, Skepta nebo Dizzee Rascal. Na konec srpna přichystal Kano vydání desky Hoodies All Summer, a přestože to vypadá, že léto už je za námi, posíláme si z něj do rotace track. V singlu Can’t Hold We Down hostuje náš oblíbený jamajský dancehallový zpěvák a rapper Popcaan. 

Grimes – Violence ft. i_o

Credits: Claire Boucher, Garett Lockhart
Label: 4AD
Album: Miss Anthropocene

Zdá se to neuvěřitelné, ale od vydání alba Art Angels už uběhly čtyři roky. Kanadská elektropopová zpěvačka a skladatelka Grimes mezitím spolupracovala s Janelle Monáe, se zpěvačkou jménem HANA vydala singl We Appreciate Power a začala chodit s Elonem Muskem. Těžko říct, v jaké formě ji najdeme na chystané desce Miss Anthropocene, konceptuální album o „bohyni klimatické změny“ může dopadnout opravdu jakkoliv. Singl Violence, na kterém spolupracoval producent Garett Lockhat aka i_o, je příjemný elektropop, ale drží se spíš při zemi. 

Danny Brown – Dirty Laundry

Credits: Daniel Dewan Sewell, Kamaal Fareed
Label: Warp
Album: U Know What I’m Sayin?

Chvíli o něm nebylo slyšet, detroitský rapper Danny Brown se tři roky po chválené desce Attrocity Exhibition vrací s novinkou U Know What I’m Sayin? Ta vyjde na začátku října u Warp. Objeví se na ní zajímaví hosté – Q-Tip (A Tribe Called Quest), Run the Jewels, Jpegmafia anebo Flying Lotus. První singl Dirty Laundry má i skvělý videoklip, v němž Danny Brown hraje rozverného řidiče taxíku. 

Kindness – The Warning ft. Robyn

Credits: Adam Bainbridge, Robin Miriam Carlsson
Label: Female Energy
Album: Something Like a War

Před pěti lety se britský producent Kindness a Robyn potkali v společném tracku Do What You Love, teď se jejich cesty znovu setkaly ve skladbě The Warning. Ta je k nalezení na jeho třetí studiové desce Something Like a War, kterou Kindness vydal na začátku září a navázal s ní na své čtyři roky staré album Otherness. Na nové desce jsou kromě Robyn ke slyšení i Jazmine Sullivan, Seinabo Sey nebo Cosima.

Tove Lo – Jacques ft. Jax Jones

Credits: Ebba Tove Nilsson, Mark Ralph, Timucin Lam, Uzoechi Emenike
Label: Island
Album: Sunshine Kitty

20. září vydává švédská zpěvačka Tove Lo své třetí studiové album Sunshine Kitty a jako třetí singl z něho slouží skladba Jacques. Na desce budou ke slyšení třeba také MØ nebo Kylie Minogue. Jacques s ní natočil klubový producent Jax Jones, který píseň zařadil na svoji vlastní desku Snacks (Supersize) – ta už vyšla první týden v září a kromě Tove Lo jsou na ní ke slyšení třeba také Mnek, Rye nebo Jess Glyne. 

Bernays Propaganda – Kerka Na Gladot 

Credits: Vasko Atanasoski, Kristina Gorovska
Label: Moonlee Records
Album: Vtora Mladost, Treta Svetska Vojna

Makedonská kapela Bernays Propaganda se na scéně pohybuje bezmála deset let. Jméno si převzali od Edwarda L. Bernayse, autora knihy Propaganda a také duchovního otce PR, který pomáhal mimo jiné v roce 1933 Franklinu D. Rooseveltovi ve vytváření veřejného obrazu pro jeho program New Deal. Kapela, jejímiž hlavními činiteli jsou kytarista Vasko Atanasoski a zpěvačka Kristina Gorovska, je jedním z hlavních hybatelů makedonské nezávislé hudební scény. Chytlavý dance punk a ostré, kousavé politické texty najdete i na jejich páté řadové desce Vtora Mladost, Treta Svetska Vojna, z níž putuje do naší rotace post-punkový hit Kerka Na Gladot.

Orville Peck – Winds Change

Credits: Daniel Pitout
Label: Sub Pop
Album: Pony

Osamělý kovboj v kožené masce putuje nevadskou pouští, aby v pošmourně gotickém, avšak psychedelickém duchu pěl písně o lásce, zradě i odpuštění. Za pseudonymem Orville Peck se ukrývá Daniel Pitout, bubeník kanadské psych-punkové trojice Nü Sensae, který se od počátku snažil svoji identitu držet v tajnosti, nicméně pak přiznal barvu, i kvůli tomu, že jej provařily jeho tetování. Pitout vzešel z punkové okruhu ve Vancouveru (jako například kapela White Lung) a je jednou z předních queer osobností tamější scény. Winds Change z jeho debutové alba nasazujeme sice s notným zpožděním, každopádně o Orvillu Peckovi se nyní můžete více dozvědět v rubrice INTRO.   

Supergrass – Alright

Credits: Gaz Coombes, Danny Goffey, Mick Quinn, Rob Coombes
Label: Parlophone
Album: I Should Coco

Britpopoví veteráni Supergrass nedávno po desetileté odmlce ohlásili „reunion“ turné, na které vyrazí již příští rok. Kapela, která z britpopové vlny měla svou hravostí i zvukem nejblíže k The Beatles, dále plánuje vydat i speciální reedici všech svých alb, doplněnou o nekonečnou zásobu bonusového materiálu. Což je samozřejmě absolutně Alright.

Tegan and Sara – Hey, I’m Just Like You

Credits: Sara Quin, Tegan Quin
Label: Sire Records
Album: Hey, I'm Just Like You

Nostalgie je, zdá se, nejžádanějším zbožím roku 2019, a tak kanadské indie-popové duo Tegan and Sara připravilo na konec září album složené z písní, které spolu sestry napsaly ještě na střední. Při psaní pamětí totiž objevily své demo kazety právě z té doby, kdy, alespoň podle zvuku titulního tracku, hodně poslouchaly Alanis Morissette. Asi jako každý.

autoři: Jiří Špičák , Judita Císařová , Karel Veselý , Jakub Kaifosz
Spustit audio