NOVINKY: Pansexuální hymna o masturbaci, bezpečí, klid a lucidní snění

9. prosinec 2020

Každý týden jeden masivní track od některé z elitních amerických rapperek – takový je nový zákon hudební dramaturgie Radia Wave. Tentokrát přišla řada na nezaměnitelnou Rico Nasty, která nás s nadhledem připravuje na prázdninovou noční můru. Nutnost klidového režimu navzdory pandemii opěvuje ve svém novém tracku post-hudba a do rozšířené reality a lucidních snů o masturbaci nás posílá vystudovaná politoložka Rina Sawayama.

Rico Nasty – Own It

Credits: Maria-Cecilia Simone Kelly, Amit Nagra, Camden Bench, Vin Van den Ende
Label: Sugar Trap
Album: Nightmare Vacation

Sérií skvělých singlů průběžně anoncovala originální americká rapperka Rico Nasty svoji desku Nightmare Vacation, která 4. prosince konečně vyšla u labelu Sugar Trap. V chytlavé skladbě Own It extravagantní star s punkovou flow opět dokazuje, že patří k interpretům s unikátní vizí. A týká se to i videoklipu, kde Rico střídá vrcholně excentrické outfity se stejnou lehkostí, s jakou si ve svých tracích přisvojuje prvky různých hudebních stylů.

 

post-hudba – Bezpečí a klid

Credits: Dominik Zezula, Tomáš Havlen
Label: Bad Names / Full Moon Forum
Album: Bezpečí a klid singl

Dominik Zezula a Tomáš Havlen znovu oživují post-hudbu: jejich nové album vyjde na začátku roku 2021. Pražská dvojice slibuje, že bude kratší a experimentálnější než loňská deska Není se na co těšit, a už se také ví, že vyjde pod Full Moon Forum. Naznačuje to ostatně už první – nečekaně taneční – singl Bezpečí a klid, který dostal i klipovou podobu péčí režiséra Štěpána Svobody. Ten zachycuje téma písně: úzkost z izolace a samoty způsobených současnou pandemickou situací.

AJ Tracey – Yumeko

Credits: Ché Wolton Grant
Label: self-released
Album: Secure the Bag! 2

Západolondýnský rapper AJ Tracey zakončuje úspěšný rok 2020 novým EPčkem. Secure The Bag! 2 navazuje na tři roky starý stejnojmenný projekt, který výrazně nastartoval jeho kariéru. V devíti nových skladbách se AJ Tracey vrací i ke svému starému stylu rapování, který vyznával, když mu bylo těsně nad dvacet. Na novince mu v roli hostů sekundují Swoosh God nebo slowthai. Úvodní track Yumeko názvem odkazuje na hazardní hráčku, hlavní hrdinku z japonského anime Kakegurui.

Goat Girl – The Crack

Credits: Ellie Rose Davis, Holly Mullineaux, Lottie Pendlebury, Rosy Jones, D Carey
Label: Rough Trade
Album: On All Fours

Psychedelická kytarovka Goat Girl, která na konci ledna příštího roku vydá svoji druhou desku On All Fours, nijak nevybočuje z letošní obvyklé imaginace – singl The Crack je podle skupiny v čele s Ellie Rose Davis popisem hledání nové planety, kterou budeme potřebovat, až si zničíme tu vlastní. Apokalypsa je ale přítomná jenom v textu, hudebně se Goat Girl drží své oblíbené formule – mírně rozmáchlých kytar s přídavkem halucinogenních kláves, houslí a především zasněného zpěvu. Podle povedeného singlu to zatím vypadá, že eponymní debutová nahrávka z roku 2018 bude mít zdatného nástupce.

Rina Sawayama – Lucid

Credits: Rina Sawayama, Michael Tucker, Lauren Aquilina
Label: Dirty Hit
Album: SAWAYAMA (Deluxe Edition)

Japonsko-britská zpěvačka a skladatelka (s titulem z politologie) Rina Sawayama před pár dny vydala rozšířenou edici svého znamenitého debutu SAWAYAMA, na kterou láká taneční hitovkou Lucid v režii svého dvorního producenta jménem BloodPop. Deska nabízí vedle této pansexuální hymny o masturbaci ještě další dva nové songy, jeden cover a několik remixů a živých verzí původních písní. Klip ke skladbě využívá takzvané extended reality, aby podpořil samotné téma tracku – sen je druhý život.

Fletcher – Last Laugh

Credits: Carrie Fletcher, Jeremy Dussolliet, Timothy Sommers
Label: Capitol Records
Album: Promising Young Woman (Original Motion Picture Soundtrack)

Americká zpěvačka Fletcher už letos vydala synthpopovou hymnu Forever a povedené EP The S(ex) Tapes a svůj rok uzavírá kousavou hitovkou Last Laugh. Skladbu ohledávající témata pomsty a posedlosti Fletcher napsala speciálně pro černou thrillerovou komedii Promising Young Woman. Snímek je režijním debutem Emerald Fennell, hlavní role v něm ztvárnily Carey Mulligan a Alison Brie a do našich kin by měl přijít v polovině ledna příštího roku.

 

Haeil – Lil Time ft. Audrey Nuna

Credits: Kim Woong-bin, Audrey Chu
Label: SME Korea
Album: Lil Time singl

Jihokorejský zpěvák a producent Haeil debutoval loni se svým singlem On Me pod Sony Music. Jeho začátky ale sahají až do roku 2016, kdy jako nezávislý písničkář prezentoval svoji tvorbu na SoundCloudu. V srpnu letošního roku vydal debutové EPčko Reasons of Insomnia, postupem času se ale během spoluprací s korejskými a čínskými hudebníky začal projevovat spíš jako producent než interpret. Na novém singlu Lil Time – na kterém se podílel také producentsky – teď spojil síly s korejsko-americkou vycházející hvězdou, zpěvačkou Audrey Nunou, jejíž singl Damn Right můžete znát z našeho playlistu.

Miss Grit – Dark Side of the Party

Credits: Margaret Sohn
Label: self-released
Album: Impostor EP

Pod hlavičkou projektu Miss Grit má v plánu korejsko-americká hudebnice Margaret Sohn navázat na své debutové EP Talk Talk dalším releasem s názvem Impostor. Ochutnávka z něj v podobě singlu Dark Side of the Party, na kterém můžeme slyšet inspirace rockovým zvukem St. Vincent, doputovala do naší rotace. „Celý život se potýkám s problémem definovat se,“ říká o sobě v New Yorku usazená hudebnice, která na novince zkoumá nejistoty vycházejícího umělce. Celé EP Impostor vyjde v únoru příštího roku.

Kdo z dua Aleš–Filip má punkovější flow? Má Filip titul z politologie? A proč ne? Potřebujeme víc bezpečí, nebo klid? Dozvíte se v novinkové přestřelce naší hudební redakce!

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.