NOVINKY: Polyfonní vyzvánění Coucou Chloé a popové exploze TOPS a Dua Lipy

6. duben 2020

Americká indierocková písničkářka Waxahatchee, která se pojmenovala podle tradičního indiánského území, sklízí za svoji novou desku chválu ze všech stran. Do novinek ale prosákli, kromě zavedených jmen, jako jsou Run The Jewels, i lokální debutanti.

Waxahatchee – Can't Do Much

Album: Saint Cloud
Credits: Katie Crutchfield
Label: Merge Records

Na chystanou desku americké indierockové písničkářky Waxahatchee jsme upozorňovali už v únoru a teď, když už je album Saint Cloud venku, posíláme do rotace ještě jeden singl. Jde totiž o hodně povedenou desku: Katie Crutchfield samozřejmě vyznává spíš postupnou evoluci zvuku než výrazné změny, za osm let od vydání debutu ale svůj jemně retro sound vypilovala do dokonalosti. A je samozřejmě skvělá skladatelka: všechny skladby z desky se k vám přimknou a budete mít pocit, jako by s vámi byly už pár let.

TOPS – Direct Sunlight

Album: Direct Sunlight
Credits: Jane Penny
Label: Musique TOPS

I montrealská popová kapela TOPS je v našem playlistu usazená už pár let. Od začátku jsou spříznění s kultovním labelem Arbutus, kde vydávají třeba Blue Hawaii a kde začínala i Grimes, na rozdíl od ní ale TOPS nejspíš nemíří úplně do mainstreamu. Letošní album I Feel Alive totiž znovu vydají na svém domovském indie labelu. Singl Direct Sunlight je dokonalá jarní/letní rádiovka, kterou navíc příjemná flétna posouvá až někam do bossa novy. Tzv. earworm.

Sondre Lerche – You Are Not Who I Thought I Was

Album: Patience
Credits: Sondre Lerche
Label: PLZ

Norský písničkář a neobjevený hitmaker Sondre Lerche vydal debut už v roce 2001, kdy mu bylo pouhých devatenáct let. Během dvou následujících dekád pak pustil do světa dalších osm desek, nikdy ale neprorazil tolik jako třeba zvukově spřízněný Jens Lekman. Nevadí, hitovky pořád umí. Dokazuje to i na pilotním singlu You Are Not Who I Thought I Was, kterým propaguje chystané album Patience. Trocha opulentních sedmdesátek se hodí vždycky.

Tamara – Kiddos

Credits: TAMARA
Label: self-released

Kapela, nebo zázrak? Pražská pětice Tamara se dala dohromady koncem roku 2018, následovalo pár polotajných i veřejných koncertů nebo vystoupení na rodinném festivalu Miro. Sami sebe titulují jako girlpower sentimental post punk, z prvního singlu Kiddos je jasné, že tady se čerpalo z vod klasického devadesátkového indie rocku i dreampopových vřídel. A kombinace je to nadmíru příjemná, doplněná o nostalgicky bezstarostný klip, který jen potvrzuje další z tvrzení kapely. A to, že nejsilnější zbraní Tamary je přátelství.  

Lack Lustre Rush – Diehard Fans of Yours

Credits: Vladimír Němeček
Label: self-released

Vladimíra Němečka jste již v našem playlistu mohli zaznamenat pod pseudonymem Radical Miracle. Kvůli stěhování se ale musel rozloučit se svou doprovodnou kapelou a rozhodl se začít odznova pod názvem Lack Lustre Rush. Skladba Diehard Fan of Yours byla původně nahraná jako tečka za Radical Miracle s Matějem Belkem, Lukášem Honigem a Adamem Albrechtem, ale její dokončení se protáhlo, tudíž nyní vychází jako první ochutnávka z Vladimírova připravovaného EP. Klip je sice možná, ač přiznaně trochu Bittersweet Symphony chudých, ale song samotný si zahrává spíš s mírně obskurní kombinací zlatých ér The Beatles a The Killers.

Run The Jewels – Yankee and the Brave (ep. 4)

Album: RTJ4
Credits: Michael Render, Jaime Meline, Wilder Zoby, Little Shalimar
Label: Jewel Runners LLC

Ještě pořád můžeme doufat v zářijový koncert Rage Against the Machine a s ním i pražskou premiéru jejich předskokanů – rapového dua Run The Jewels. A také se můžeme těšit na to, že Killer Mike a El-P už budou mít v tu dobu vydané nové album. Na desku, nazvanou pravděpodobně po vzoru jejích předchůdců jako RTJ4, už lákají singly. Poslední březnový týden vydali hned dva –  Yankee and the Brave (ep. 4) a Ooh LA LA. První jmenovaný teasovali nejprve na Instagramu, našláplý track plynule navazuje na předchozí tvorbu RTJ a rappeři v něm řeší vztah severu a jihu Ameriky, který se odráží i v jejich hudbě.

Dua Lipa – Break My Heart

Album: Future Nostalgia
Credits: Dua Lipa, Andrew Wotman, Alexandra Tamposi, Stefan Johnson, Jordan K. Johnson, Andrew Farriss, Michael Hutchence
Label: Warner

Anglická zpěvačka kosovského původu Dua Lipa vydala poslední březnový pátek své hodně očekávané druhé studiové album Future Nostalgia a fanoušky ani kritiky rozhodně nezklamala. Některá hudební média píšou, že je to zatím popové album roku. Těsně před deskou ještě Dua Lipa vypustila třetí klipový singl Break My Heart. Disco-popová píseň, produkovaná floridským týmem The Monsters and the Strangerz, si vypůjčuje melodii z osmdesátkového hitu Need You Tonight od INXS. Dua Lipa o písni říká, že je to oslava zranitelnosti a schopnosti být otevřený a i o zranitelné stránce lásky, kterou předtím považovala za slabost.

Kate NV – Sayonara

Album: Room for the Moon
Credits: Kate Shilonosova
Label: RVNG intl.

Moskevská avant-popová zpěvačka Kate NV alias Kate Shilonosova se svojí neobvyklou verzí synthpopu slaví úspěchy i v zámoří – aktuální singl Sayonara ohodnotil Pitchfork prestižním razítkem „best new music“. Je to singl z chystaného třetího alba Room for the Moon, na kterém Kate NV trochu mění svůj styl, což je slyšet i na Saynoara, která je víc Kate Bush a méně j-pop, jemuž dříve holdovala. K písni vznikl i minimalistický, ale působivý videoklip.

Lyra Pramuk – Tendril

Album: Fountain
Credits: Lyra Pramuk
Label: Bedroom Community

Americká hudebnice Lyra Pramuk začala se zpěvem v rámci kostelního sboru. Co mělo původně fungovat především jako zábava a ukrácení času o nedělích, se pro ni nakonec stalo životní náplní. Na svém debutovém albu Fountain objevuje především sílu svého vlastního hlasu. Vrstvením převážně neverbálních vokálních nahrávek zkoumá jádro svého bytí a uvádí posluchače do světa zvuků dosud nepoznaných. Úvodní singl Tendril, který míří k nám do rotace, jako by sálal příjemnou, slunečně teplou září.

Coucou Chloé – Nobody

Album: Nobody single
Credits: Coucou Chloé
Label: Nuxxe

Coucou Chloé v playlistu Radia Wave můžete potkávat už nějaký ten pátek. Francouzská producentka usazená v Londýně je jednou ze zakládajících členek labelu Nuxxe, na jehož chodu se podílí například i producent Sega Bodega nebo rapperka Shygirl. Zároveň patří mezi výrazná a svébytná jména dekonstruované klubové hudby. V lakonickém singlu Nobody, který přichází po loňském EP Naughty Dog, začíná pomalu, ale jistě pronikat i do hájemství rapu. A stihne nám i připomenout melodie starých mobilů ještě z dob, kdy polyfonní vyzvánění byl luxus a výdobytek moderní techniky.

Co nového na hudebním poli? Poslechněte si přehled žhavých novinek!

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.