Novinky Radia Wave: 30. týden

26. červenec 2011

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 30. týden roku 2011.

St. Vincent – Surgeon
Annie Clark řečená St. Vincent patří k jedněm z mála současných písničkářek, které stojí za to bedlivě sledovat. Její předchozí dvě desky Marry Me a Actor odhalily v bývalé spolupracovnici Sufjana Stevense nebo The Polyphonic Spree výjimečný talent. Můžete mít chaotického davu všemožných indie popových hvězdiček plné zuby, ale St. Vincent dokáže do svých písní vnášet hloubku, která si nezadá s nejsilnějšími skladateli našeho věku. Na jejím webu www.strangemercy.com se můžete skrze navnazující videa a nový singl spolu s námi těšit na její třetí album Strange Mercy, které vychází na začátku října.

M83 – Midnight City
Francouzský producent Anthony Gonzalez alias M83 nechal své fanoušky po albu Saturdays = Youth čekat tři roky. Novinka Hurry Up, We're Dreaming už je ale hotová a chystá se na vydání v polovině října. Album, které má být „velmi, velmi epické“, uvádí singl Midnight City, který je zdarma ke stažení na jeho webu.

The Jon Spencer Blues Explosion – Black Betty
Znovu oživlé trio Jona Spencera vystoupí ve čtvrtek 4. srpna v pražském Paláci Akropolis a u příležitosti aktuálního turné vydávají The Jon Spencer Blues Explosion alespoň nový singl Black Betty. Klasickou skladbu, která je připisována Leadbellymu, předělali po svém a vydávávají ji na „split“ singlu s úpravou stejné písně od další alternativní legendy – Melvins. A shodou okolností Melvins se také brzy objeví v Praze, konkrétně 13. října.

02390098.png

The War On Drugs – Come To The City
Adam Granduciel na druhém řádném albu Slave Ambiet své skupiny The War On Drugs jasně ukazuje, že jeho rozchod s dnes sólově úspěšným Kurtem Vilem rozhodně pro jeho kapelu neznamenal fatální okamžik. The War On Drugs přichází s nahrávkou, která původně velikášská přirovnání k talentu Bruce Springsteena nebo Neila Younga staví do příčetnější roviny. Navíc je Slave Ambient mnohem pestřejší, než s čím se Granduciel a spol. dosud předvedli. Po singlu Baby Missiles přidáváme do playlistu Come To The City a The War On Drugs si tak koledují o Desku týdne Radia Wave.

Black Milk & Jack White – Brain
Jack White si už ve své hudební kariéře zkusil leccos, ale zatím nikdy nespolupracoval s rapperem. Ani to už neplatí poté, co letos v dubnu spáchal společný singl Milk/Royal Mega s detroitským rapperem Black Milk. White obě skladby koprodukoval, na první hraje na kytaru a v druhé se posadil za bicí. Singl vyšel minulý týden na Jackově labelu Third Man Records.

02395966.jpeg

Toddla T – Watch Me Dance (ft. Roots Manuva)
Sheffieldský producent Toddla T má nové album, které se jmenuje Watch Me Dance. Přichází s ním dva roky po debutu Skanky Skanky. V titulní skladbě, která je zároveň druhým singlem desky, hostuje rapper Roots Manuva. Album vyjde na konci srpna na Ninja Tune.

Girls – Vomit
Druhé album sanfranciských indie rockerů Girls nazvané po Svaté Trojici Father, Son, Holy Ghost vyjde také na začátku září na značce True Panther Records. Girls, dříve personálně propojeni s kapelou Ariela Pinka nebo Holy Shit, se s předchozím albem a EPčky stali miláčky nejen neo-hipsterského publika. Podle jejich nesinglově dlouhé, nové skladby Vomit je zřejmé, že skupina Christophera Owense a Cheta „JR“ Whitea nehodlá rychle nabytou popularitu zbůhdarma rozředit.

Fatima & Floating Points – Mind
Švédská soulová zpěvačka Fatima a anglický producent Floating Points se potkali už v rámci projektu Floating Points Ensemble, který vydal vloni v prosinci desku na Ninja Tunes. Teď se nově potkávají na společném EP Follow You, které vychází na labelu Eglo Records patřícím právě Samu Shepherdovi alias Floating Point.



Emika – Pretend
Enigmatická zpěvačka Emika už uhranula valnou část naší redakce tracky Drop The Other a Count Backwards. Na září připravila pro Ninja Tune další 12'' singl s názvem Pretend. Netrpělivě očekávané album Emika pak konečně vyjde 3 října. Emika strávila uplynulé týdny na evropském turné, kde vystupovala společně s Amonem Tobinem.

02395975.jpeg

Wugazi – Sleep Rules Everything Around Me
Spojit hiphopové klasiky Wu-Tang Clan a post-hardcore legendy Fugazi napadlo Cecila Ottera, člena hiphopového kolektivu Doomtree z Minneapolis. Výsledkem je další bizarní a zároveň fantastické mash-upové album, které vychází se jménem 13th Chamber pod hlavičkou projektu Wugazi. Hned úvodní skladba Sleep Rules Everything Around Me spojuje rap z hitu C.R.E.E.M. (z alba Enter the Wu-Tang (36 Chambers)) a smyčku z klavírní miniatury I'm So Tired, která je k nalezení na kompilaci Instrument Soundtrack z roku 1999 obsahující hudbu k dokumentu o Fugazi, a zároveň jejich raritní nahrávky.

autoři: Tomáš Turek , Karel Veselý
Spustit audio