Novinky Radia Wave: 44. týden

1. listopad 2011

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 44. týden roku 2011.

Bonus – Kyslík Bourek, jeden z domácích hudebních workoholiků, bývalý člen Sporto nebo Ememvoodoopöká, je tu s další deskou svého sólového alter ega Bonus. Asi nejambicióznější deska, co se týče hudební stránky projevu autora, dostala název Náměstí míru a zvukově se od čistějšího hip hopu odklonila k písničkovější poloze. Pomocníky mu byli ve studiu David Volenec (ex-Sebastians, Color Factory nebo Princ Of Tennis), Ondřej Ježek (OTK), Jiří Imlauf (Houpací koně), Johana Švarcová (Kazety) a řada dalších muzikantů. Důkazem prudkého otočení kormidla je singl Kyslík.

iconAClass – Long Haul Skupina Dälek si dala časově neomezenou pauzu, ale oba členové rozhodně nezahálí. Octopus má nový projekt MRC Riddims a MC Dälek aktuálně debutuje pod hlavičkou iconAClass. Album For The Ones je pochopitelně ve znamení hip hopu v té nejsyrovější, až skoro industriální podobě. Mimochodem, iconAClass zahrají 8. listopadu na Sedmičce.

Grimes – Oblivion Kanadská electro-popová princezna Grimes je po slibných EPčkách pasována do pozice velké naděje pro příští rok. Potvrdit či vyvrátit to bude muset až její debutové album, které se pod názvem Visions objeví poslední lednový den příštího roku. Už teď z něho posílá první singl nazvaný Oblivion.

Lana Del Rey – Video Games Čtyřiadvacetiletá americká písničkářka Lana Del Rey je zaoceánskou hudební senzací poslední doby. Ještě pod jménem Lizzy Grant vydala v roce 2009 EP Kill Kill, zostřené pozornosti se však majitelce svůdného hlasu a ještě svůdnějších rtů dostává až nyní v souvislosti s potemnělými popovými singly Blue Jeans a především Video Games. Autorčino debutové album je už podle jejích aktuálních vyjádření zpola hotové, snad se jej tedy brzy dočkáme. Do té doby si musíme vystačit s její apartní vizuální stylizací, v níž se hollywoodský glamour potkává s prvky typickými pro hnutí hippies.

02472725.jpeg

The Big Pink – Stay Gold (Araabmuzik Remix) Na své druhé album nazvané Future This (vyjde v lednu 2012 na značce 4AD) se v těchto dnes snaží nalákat londýnské electro-rockové duo The Big Pink, a to prostřednictvím singlu Stay Gold. My si jej do vysílání zařazujeme v povedeném remixu od čím dál věhlasnějšího producenta jménem Araabmuzik, který ve svých dynamických skladbách a mixech už mnohokrát povýšil MPC drum machine na regulérní nástroj.

Orbital – Never Bratři Hartnollové z britských klubových klasiků Orbital o sobě nedali vědět od roku 2004, kdy vydali svoji poslední studiovku Blue Album. Minulý týden ale udeřili z čistého nebe a přes svůj web vyslali do světa skladbu Never, která má být předzvěstí chystané desky. Ta by měla vyjít v příštím roce, což je zatím jediná informace, kterou o ní svět ví.

02130637.jpeg

Sneaky Sound System – Big (Nicolas Jaar Version) Na adresu newyorského producenta Nicolase Jaara jste na Radiu Wave slyšeli už spoustu chvály. Autor jednoho z nejslibnějších debutů tohoto roku (album Space Is Only Noise) má na svém kontě také mnoho znamenitých remixů. Jarrův vytříbený rukopis můžete obdivovat i v jeho náladotvorné verzi skladby Big (Always by Your Side) původně od australského tanečního dua Sneaky Sound System.

David Lynch ft. Karen O – Pinky's Dream Pro všechny, kteří se nebrání debutovému vstupu režisérského mága Davida Lynche do hudební branže a sledují aktuální trendy v indierockovém ranku, je tu dobrá zpráva – první píseň je konečně venku. Jedná se o otvírák Pinky's Dream připravované desky Crazy Clown Time a postrockovými kytarami potěší zejména příznivce starších hudebních experimentů oslavovaného filmotvůrce. Režisér mnoha mysteriózních vizionářských počinů jako Blue Velvet, Mulholland Drive či nepřekonatelné série Twin Peaks David Lynch přizval do této skladby Karen O, frontwomanku Yeah Yeah Yeahs.

02236571.png

Eugene McGuinness – Lion Eugene McGuinness je písničkář z Londýna, který žije v Liverpoolu, ale – jak již jeho jméno napovídá – je především Ir. Vynořil se ze stínu The Wombats, kteří začali v liverpoolských klubech úspěšně kázat rokenrol zhruba ve stejnou dobu. Dnes už je zavedenou firmou vydavatelství Domino a po dvou letech ticha přichází se singlem Lion, který je předzvěstí novinky The Invitation To The Voyage, které se dočkáme v příštím roce.

The Black Keys – Lonely Boy Bratři v blues Dan Auerbach a Patrick Carney alias The Black Keys vydávají 6. prosince nové album s názvem El Camino. Následovník jejich loňského majstrštyku Brothers, který získal dvě ceny Grammy 2011 a rotoval ve vysílání Radia Wave jako Deska týdne, bude už jejich sedmým studiovým počinem. Singl Lonely Boy byl znovu opatřen vtipným lo-fi videem.

02445742.jpeg
Spustit audio