NOVINKY: The Strokes za dveřmi a Charlotte Adigéry na Metronomu

24. únor 2020

Playlist Radia Wave tento týden obohatí pestrá škála novinek ze světové i tuzemské hudební scény. Zároveň jimi ohlašujeme i první jména Radio Wave New Stage na městském festivalu Metronome.

The Strokes – At The Door
Credits: Paul Vassallo, Julian Casablancas, Nikolai Fraiture, Albert Hammond Jr., Fabrizio Moretti, Nick Valensi
Album: The New Abnormal
Label: Cult/RCA

The Strokes se v dubnu vrátí s novým albem The New Abnormal, na které fanoušci čekali sedm let. Singl At The Door má nečekaný syntezátorový zvuk a Strokes ho natočili s producentem Rickem Rubinem. Jedno z prvních koncertních provedení novinky předvedli na setkání příznivců Bernieho Sanderse v New Hampshire. Skladbu doprovází i animovaný videoklip natočený ve stylu temných osmdesátkových animovaných filmů, jako byl Heavy Metal nebo Daleká cesta za domovem.

Cornershop St Marie Under Canon
Credits: Tjinder Singh
Album: England Is A Garden
Label: Ample Play Records

Od pestrobarevného obalu singlu přes pastorální název desky až k typickým klávesám, které se ozvou hned po několika vteřinách, všechno napovídá, že Cornershop se znovu ohlíží do šedesátek. Kapela, v jejímž čele stojí Tjinder Singh a která už od počátku 90. let spojuje alternativní rock s world music nebo elektronikou (na svůj label Luaka Bop je ostatně kdysi podepsal sám David Byrne), se nijak extrémně nemění, místo toho spíš piluje svůj charakteristický sound. Soudě podle pilotního singlu St Marie Under Canon se jim to daří, tak uvidíme, jak bude znít celá deska. Ta vyjde už v březnu.

Anna Burch Party's Over
Credits: Anna Burch
Album: If You're Dreaming
Label: Heavenly Recordings

Americká písničkářka Anna Burch se se svým debutem Quit The Curse z roku 2018 přesně trefila do období, kdy byli fanoušci lační po dalších a dalších upřímných ženách s kytarou: za všechny stačí jmenovat třeba Snail Mail, Vagabon, Soccer Mommy nebo Japanese Breakfast. Anna Burch se mezi nimi rozhodně neztratila, naopak vyčuhovala svým ostrovním zvukem, který může evokovat třeba skotské Belle & Sebastian. Na letošek chystá nové album If You're Dreaming a my si do rotace nasazujeme druhý singl Party's Over. A doporučujeme i příjemný svatební videoklip, který Anna Burch sama režírovala.

TOPS Witching Hour
Credits: TOPS
Album: I Feel Alive
Label: Musique TOPS

Čtyřčlennou montrealskou kapelu TOPS jsme si představovali už v roce 2017, kdy jsme do playlistu zařazovali jemně melodickou skladbu Further. Aktuální Witching Hour, kterou TOPS upozorňují na chystané album I Feel Alive, je o něco skočnější, skupina se ale pořád hlásí k odkazu lehkonohého indie popu ve střihu The Cardigans nebo The Sundays. Celé album vyjde na kanadském nezávislém labelu Arbutus, kde svoje první experimentální desky vydávala třeba i Grimes. 

Tinashe Save Room For Us
Credits: Tinashe Jorgenson Kachingwe, Max Levin, Mackenzie Johnson
Album: Songs For You
Label: Tinashe Music

Americká zpěvačka Tinashe se vloni vrátila čtvrtým studiovým albem Songs For You, které si vydala sama. Publikace jako Complex nebo Tracklist ji zařadily do seznamu nejlepších desek roku. S novým materiálem vyráží Tinashe v dubnu na americké turné, a proto z alba vypouští ještě jeden singl s videoklipem. Ten je k písni Save Room For Us, na kterém spolupracovala s americkým producentem jménem MAKJ.

Dmitrievna Ferrari
Credits: Dana Faltusova
Album: -
Label: Interslavic

Česko-ukrajinská producentka a zpěvačka Dmitrievna se vrací s novým singlem. Píseň Ferrari navazuje na její předchozí tvorbu, jen ještě posiluje industriální atmosféru a přidává ostrý feministický podtext. „Ferrari jsem napsala jako reakci na moderní vztahy mezi muži a ženami, které se často vyznačují svou povrchností. (...) Chci, aby si ženy místo ojetého trabantu připadaly jako milionové Ferrari, které je třeba si zasloužit,“ říká Dmitrievna o své nové písni, kterou si kompletně napsala i natočila sama. Jen na mixu se částečně podílel Igor Bruso z Deaths.

Coriky Clean Kill
Credits: Ian MacKaye, Joe Lally, Amy Farina
Album: Coriky
Label: Dischord Records

Fugazi asi jen tak ze svého dlouholetého zimního spánku neprocitnou, nicméně z Dischordu vyletěla letos v únoru jedna podobně příjemná vlaštovka. Kapela Coriky, v níž se sešli Amy Farina a Ian MacKaye, manželský pár, který stojí i za kapelou The Evens, a basák Fugazi Joe Lally, sice už pár let existuje, na jaro ovšem ohlásila debutovou desku. A hned vypustili ven první singl Clean Kill, který spojuje to nejlepší z atmosféry Fugazi, The Evens, Warmers i sólovek Joea Lallyho. Co výraz Coriky znamená, bohužel nevíme, ale jak píše server NME, lidé z těchto kapel si můžou nový projekt pojmenovat víceméně úplně jakkoliv.

At Bona Fide A2
Credits: Zuzana Šrámková, Petr Ondráček, Tomáš Kotásek
Album: Greatest Hits
Label: Psychedelic Umami

Ostravská shoegazová kapela At Bona Fide si s debutovým albem dala pořádně načas. A to opravdu hodně! Kapela, která se na tuzemské scéně pohybuje přes deset let, její členové jsou aktivní v promotérských aktivitách CheeChaak Tips a stojí i za kultovním festivalem CheeChaak, přišla se svou první opravdovou nahrávkou teprve zkraje letoška. Greatest Hits zachycuje v souboru sedmi songů, lakonicky pojmenovaných A1–A7, co se ve světě ostravského noise rocku se shoegazovou tváří za posledních deset let stalo. At Bona Fide navíc obalem vzdali hold jednomu z lokálních démonů a jeho nehynoucí lásce ke špagetám!

Charlotte Adigéry High Lights
Credits: Charlotte Adigéry, Boris Pupul
Album: High Lights
Label: DEEWEE

High Lights od belgicko-karibské vycházející hvězdy tanečních parketů Charlotte Adigéry sice nejsou kdejakou novinkou, na Radio Wave New Stage na letošním Metronome Festivalu ovšem zazní v České republice naživo úplně poprvé. Kromě Charlotte Adigéry nabídne naše scéna na pražském urban festivalu i další ročník exportní soutěže Czeching a mnoho dalších zvučných zahraničních jmen, jako například dreampopové Still Corners či britskou rapperku Flohio.

Ai Fen – This Analog Desire (Makes Me Slow)
Credits: Ewelina Vlček-Chiu
Album: Postforever
Label: self-released

Ewelina Vlček Chiu, kterou můžete znát jako polovinu elektronického dua Ba:zel, právě vydává sólovou desku Postforever. Na rozdíl od domovského projektu se Ai Fen zaměřuje na daleko extrémnější polohy vokálu a minimalistické dronění syntezátorů doplněné o sopránovou flétnu. Desku pokřtí již tento čtvrtek v žižkovském kulturním centru Punctum.

Velké návraty i dlouho očekávané debuty. Poslechněte si, které novinky doporučuje naše hudební redakce.

autoři: Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.