Nowa Muzyka 2010

16. srpen 2010

Ani pátý ročník polského hudebního festivalu Nowa Muzyka, který opět proběhne poslední srpnový víkend v Katovicích, nezaostává za svou silnou a výjimečnou minulostí.

Po třikrát změněné lokaci to navíc konečně vypadá, že organizátoři našli pro tenhle malý svátek hudby nejen milovníků labelů Warp a Ninja Tune i po všech stránkách vyhovující prostor. Bývalý důl na černé uhlí a dnes hornické muzeum nacházející se prakticky uprostřed samotných Katovic dnes slouží jako zajímavý venkovní industriální prostor dýchající atmosférou let minulých, který se mezi 26. a 29. srpnem rozezní to nejaktuálnější hudbou všemožných elektronických odvětví.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Nowa Muzyka 2009 - elektronika i pohanské rituály

Ještě před odstartováním samotného festivalu zahájí letošní Nowou Muzyku ve čtvrtek večer koncert Lou Rhodes, který proběhne v koncertním sále katovické hudební akademie. V neděli potom festival v jedné z katovických galerií zakončí velmi speciální vystoupení producenta Prefuse 73 s polským komorním orchestrem Aukso. Pokud ještě nemáte zakoupené lístky, vězte, že ty třídenní a čtyřdenní už jsou oficiálně vyprodané. Ne tak dvoudenní, které vám umožní vstup na oba dva regulérní festivalové dny do bývalého důlního areálu. V pátek už se program rozjede naplno a jak je u tohoto festivalu zvykem, co interpret, to perla. Hudební vaty se tu nedočkáte, od toho jsou desítky jiných festivalů, Nowa Muzyka sází na minimum interpretů a také stageí, v loňském roce se všechno podstatné odehrálo na dvou pódiích, ale kvantita je tu nadmíru vyvážena kvalitou.

00748897.jpeg

Jak konkrétně vypadá ta páteční kvalita? Ninjatuneovští Jaga Jazzist a Bonobo, warpovští veteráni Autechre, King Midas Sound z Hyperdubu, DJka a moderátorka BBC1 Mary Anne Hobbs, ale také Kidkanevil, Pantha Du Prince, Three Trapped Tigers a čtveřice polských interpretů. Neméně výživný je i sobotní program, kdy se z labelu Warp Records představí Bibio a letošní objev Gonjasufi. Kromě nich ale také Moderat, Nosaj Thing, DMX Krew z labelu Rephlex, Gaslamp Killer, Floating points i se zpěvačkou Fatimou, Loops Haunt a také polští jazzoví improvizátoři Pink Freud. Celkový počet interpretů ve výsledku nepřekračuje číslo třicet, ale marně byste v onom výčtu hledali jméno, které by nestálo za koncertní nebo DJský hřích.

01107198.jpeg

Jak je v Polsku zvykem, cena festivalových permanentek zdaleka neodpovídá kvalitě nabízeného materiálu. Za co byste v České republice museli dát o poznání větší finanční sumu, můžete mít v Katovicích, abychom zůstali na stejném hudebním pískovišti, zhruba za stejný obnos, který se na jaře rovnal možnosti vidět samostatný koncert norských Jaga Jazzist. A to už je myslím, i přes nutnost několikahodinového cestování, hodně důrazná motivační pobídka.

Spustit audio