Oddych i adrenalin. Na kterých herních plážích spočinout, když letos nemáte na dovolenou u moře?

19. červenec 2024

Šárka, Jarda a Lukáš letos do teplých krajin míří pouze virtuálně, a tak tentokrát probrali herní místa, která mohou alespoň vzdáleně pocitově suplovat poctivou dovolenou v přímořském letovisku. Proč v tolika hrách najdete ikonickou losangeleskou Santa Monicu a jak si k hraní plážových her doma navodit správnou atmosféru?

Podobně jako mají japonská anime své plážové epizody, mívají svá zastaveníčka s vlnami a pískem i videohry. „Každá dobrá skákačka musí mít plážovou úroveň, stejně jako musí mít level ve sněhu, pod vodou, v poušti a v džungli,“ shrnuje nákupní seznam pro level designéry plošinovek Šárka. O krok dál ale v tomto ohledu zachází herní ikona Mario, který v díle trefně nazvaném Super Mario Sunshine dovádí pouze na plážových úrovních.

Jarda fanouškům letních radovánek doporučuje Animal Crossing, kde nejvíc času trávil cestováním po ostrovech jiných hráčů a hráček, ale také výsadbou palem do vulgárních tvarů. Jeho plážové budovatelské ambice dodnes nejlépe uspokojuje tycoon Beach Life z roku 2002, ale také série Tropico se svými fiktivními ostrovními státy kdesi v Karibiku.

Dedikovanými plážovými epizodami pak disponuje nejedno RPG z japonské produkce, z nichž Šárka vyzdvihuje letošní Like a Dragon: Infinite Wealth a Final Fantasy 7: Rebirth. Jarda pak vzpomíná na plážový volejbal ve spin-offu bojovky Dead or Alive, zatímco Lukáš opakovaně umírá na pobřeží popelavého jezera v Dark Souls. A nakonec dojde i na zamyšlení, jestli za tendencí herních tvůrců umisťovat hry do Los Angeles stojí spíš molo, nebo kolo.

Na které pláži se Jarda vždycky rád vylodí? Proč Šárku dráždí plážoví tučňáci? Pusťte si celý letní speciál Questu o herních plážích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.