Oheň Little Dragon na nové desce vyhasl

22. květen 2014

Určitě to není pro žádnou kapelu zrovna příjemné, žít s cejchem minulých budoucích hvězd, tak jako to mají Little Dragon – švédské kvarteto, kterému po eponymním debutu v roce 2007 mnozí prorokovali velkou kariéru. Jiní pro změnu čekali, že výrazná zpěvačka japonského původu Yukimi Nagano odejde na sólovou dráhu. Nic z toho se ale nestalo – Little Dragon jsou pořád spolu a pořád neprodávají miliony desek. Místo toho si dál spokojeně lebedí na pomezí alternativy a mainstreamu. A ani novinka Nabuma Rubberband, jejich první deska u velkého labelu, to nemá jinak.

Novinku i v playlistu Radia Wave ohlásil v únoru pilotní singl Klapp Klapp, excentrický funk pop navazující na předchozí energickou nahrávku Ritual Union. Na zbytku alba je to ale už jinak – místo tanečních beatů na novince převažují pomalé náladové skladby, které míchají devadesátkový trip hop se soulovými vokály Yukimi. Atmosférický bristolský sound kapel jako Portishead či Massive Attack zanechal na novince Little Dragon výrazný otisk. Znalci kapely si ale určitě vzpomenou, že v podobném duchu se nesl už jejich první singl – balada Twice, o které Yukimi kdysi prohlásila, že už nikdy nechce nic podobného natočit.

Švédské kvarteto si u čtvrtého alba dalo za cíl natočit něco, co ještě předtím nikdy nenatočili, a na desce jsou stovky kreativních zvukových nápadů. Bohužel to nejvíc odnesl hitmakerský potenciál Yukimi, na němž stály předchozí tři alba. Atmosféra má jednoduše na novince přednost před písničkami – tak třeba track Underbart stojí na Trickyho klaustrofobické temnotě, zatímco následná Cat Rider už je bezmála barová lounge music à la Morcheeba. Zrovna tady a v dalších pomalých skladbách, jako jsou Pink Cloud či Killing Me, je slyšet největší slabina desky – v chladu přeprodukovaného zvukového designu se ztrácí i poslední zbytky písničkové architektury a s ním vlastně i důvod vůbec dál poslouchat.

03126883.jpeg

Na albu Nabuma Rubberband nemůžeme Little Dragon vyčítat zaprodání se komerci nebo snad nedostatek ambicí, jen to trochu vypadá, že švédským excentrikům, kteří uměli skvěle propojovat pop a experimenty, jaksi došel dech. Jméno Little Dragon a vokál jejich zpěvačky budeme mít i nadále spojený spíše s hity Koop (Summer Sun) či SBTRKT (Wildfire) než s jejich vlastní tvorbou. A to po čtyřech albech není zrovna dobrá zpráva.

Hodnocení: 60 %
Little Dragon – Nabuma Rubberband (Republic)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.