Ombudsmanka Šabatová, vedoucí hospicu, sociolog. Kdo si podle novinářů zaslouží státní vyznamenání?

26. říjen 2018

Prezident Miloš Zeman udělí v neděli 28. října na Pražském hradě státní vyznamenání. Několik jmen už v uplynulých dnech prozradil. Ocenění má dostat zpěvák Michal David, manažerka Alena Vitásková, bývalá novinářka Jana Lorencová nebo třeba miliardář Pavol Krúpa. „Měli bychom ocenit hodnoty, kterých si jako společnost vážíme,“ shodují se oslovení čeští publicisté. Kdo by si podle nich státní vyznamenání zasloužil?

Silvie Lauder, novinářka týdeníku Respekt: Vyznamenání si zaslouží pracovníci v sociálních službách

Konkrétní jméno neřeknu. Myslím si ale, že je důležité, aby stát prostřednictvím prezidenta tímto vyznamenáním dával najevo, co považuje za důležitou hodnotu a klíčovou vlastnost člověka. Kdyby to bylo na mně, tak bych si vybrala lidi neznámých jmen, kteří pracují například v sociálních službách. To jsou ženy a muži, kteří za zcela směšné peníze odvádějí nesmírně náročnou a pro celou společnost velmi důležitou práci.

Petr Fischer, šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava: Za góly a esa bych vyznamenání nedával

Napadá mě kupříkladu jméno Anna Šabatová. To je žena, která je momentálně ombudsmankou této země a dlouhodobě pracuje v sociální a lidskoprávní oblasti. Byla mluvčí Charty 77. Její muž Petr Uhl vyznamenání dostal, ona ne. Letos ale dostala Řád čestné legie, nejvyšší francouzské vyznamenání. Ocenění dostala také od Američanů. Od českého prezidenta ale ne. Nezdráhal bych se dát vyznamenání ani Miloslavu Petruskovi in memoriam. Je to člověk, který po roce 1990 udával směr sociologii. Státní vyznamenání by si zasloužili i Jiří a Jana Ševčíkovi. Jsou to významní čeští výtvarní teoretici, ovlivnili spoustu umělců v této zemi. Jsou to lidé, kteří přesahují svým významem české prostředí. Podle mě by se nemělo dávat vyznamenání za to, že někdo vyhraje tenisový turnaj nebo měl pěknou kariéru. Nic proti Radku Štěpánkovi, který ho zřejmě dostane. Tenista by měl být oceněn po nějakém odstupu. Měl by se ještě nějakým způsobem věnovat českému tenisu po své kariéře. Zkrátka za góly a esa bych vyznamenání nedával.

Saša Uhlová, novinářka webu A2larm: Lidé, kteří se starají o bydlení druhých

Určitě bych udělila cenu Karlu Karikovi, bývalému místostarostovi obvodu Ústí nad Labem-střed. Je to člověk, který pomohl mnoha lidem, když přišli o bydlení a vždy je přítomen, když je někde nějaký problém. Sedne do auta, jede tam a těm lidem pomáhá i ve svém volném čase. Díky němu neskončila spousta lidí na ulici. A druhým člověkem by byl bývalý brněnský zastupitel Martin Freund, který prosadil známý projekt Rapid Re-housing. Taky pomohl mnoha lidem a ukázal, že politiku lze dělat jinak a že města mohou provozovat sociální bydlení.

Michal Kašpárek, šéfredaktor webu Finmag: Měli bychom ocenit hodnoty, kterých si jako společnost vážíme

Napadají mě tři jména. Je to Zuzana Lenhartová, Josef Suchár a Martina Špinková. Nejsou to známí lidé, ale to je právě ono. U nás fungují státní vyznamenání jako pečeť toho, že měl někdo dlouhou a úspěšnou individuální kariéru. Ale možná bychom měli ocenit hodnoty, kterých si jako společnost vážíme. Všichni zmínění strávili velkou část svých životů tím, že pečovali o druhé nebo o své okolí. Zuzana Lenhartová v uplynulých letech organizovala pomoc lidem na útěku. Josef Suchár vrátil život do pohraniční vsi Neratov a Martina Špinková založila a deset let vedla domácí hospic, který pomáhá lidem umírat v prostředí, které znají a které není anonymní. Právě tihle zapadlí vlastenci si zaslouží být oceněni za svou práci víc než někdo, na koho se kužel slávy upírá desítky let.

autoři: Filip Titlbach , Alžběta Medková
Spustit audio