Pankáči a umělci v čele progresivního urbanismu

1. listopad 2016

Na konci června se naposledy veřejnosti otevřou dveře legendárního kulturního a sociálního centra ABC No Rio v New Yorku. Nebude to ale napořád. Kolektivu, který v tomto bývalém squatu už od roku 1980 pořádá výstavy a punkové koncerty nebo provozuje úctyhodnou fanzinovou knihovnu, se totiž podařilo sehnat peníze na stavbu nové budovy. Ta nahradí stávající cihlový dům a má patřit mezi energeticky nejúspornější stavby v New Yorku.

Na sklonku roku 1979 skupinka umělců obsadila část chátrajícího městského domu v tehdy chudé a prořídlé čtvrti Lower East Side. Její členové tehdy pravděpodobně netušili, že stojí u zrodu projektu, který bude fungovat i o víc než třicet let později. Téma první výstavy, kterým byly spekulace s realitami a gentrifikace, ale fungování centra provází po celou dobu. Prvních patnáct let převážně dobrovolnický kolektiv aktivistů, umělců a hudebníků fungoval bok po boku s několika zbývajícími nájemníky, které však zvyšující se nájmy v polovině 90. let vyhnaly. V tu chvíli se město, v jehož čele tehdy stál starosta Rudy Giuliani, začalo snažit vystěhovat i sociální centrum a nastalo tříleté období protestů a vyjednávání. Giulianiho politika nulové tolerance představovala naprostý opak všeho, o co se projekt ABC No Rio, otevřený vůči nejrůznějším okrajovým skupinám, snažil. Kolektivu centra, který se spojil i se squatterským hnutím a získal širokou podporu veřejnosti, se ale nakonec podařilo najít s městem společnou řeč. V roce 2006 získalo ABC No Rio dům do vlastnictví za symbolický jeden dolar.

Dlouhé roky sporů se ale otiskly do technického stavu domu. Jeho statice neprospěla ani překotná výstavba v jeho okolí. Z Lower East Side se totiž postupně stala lukrativní lokalita, ze které byly vytlačeny chudé vrstvy, a tradiční staré cihlové domy nyní nahrazují nové kanceláře a luxusní bytové domy. Před necelými dvěma lety vyšla zpráva, že stávající dům půjde k zemi a na jeho místě vyroste nový. Už plány naznačily, že ABC No Rio se nesmíří s osudem neustále se bránícího ostrova „kultury pro všechny“ v gentrifikované čtvrti. Projekt, který kolektiv představil, vystřelil ABC No Rio do první linie progresivního urbanismu. Nová čtyřpatrová stavba od architekta Paula Castrucciho splňuje přísná kritéria pro certifikaci pasivního domu, solární panely pokryjí 15–50 % spotřebované elektřiny a střechu bude pokrývat zeleň společně se systémem na zachytávání dešťové vody. Demolice staré budovy by měla začít na podzim. Kdy bude dokončen nový dům, zatím není jasné.

Nová stavba ABC No Rio neukazuje jen na možnosti ekologicky šetrné městské architektury. Především ukazuje na vysokou společenskou relevanci podobných projektů. Stavbě se dostalo masivní podpory veřejnosti a během několik let trvající sbírky se ve fondu na nový dům od podporovatelů sešlo neuvěřitelných 1,6 milionu dolarů. Důležitost sociálního centra pro Lower East Side uznalo i několik městských institucí, jejichž granty pokrývají zbytek stavebních nákladů. Příspěvky od firem a sponzoring ABC No Rio jednoznačně odmítlo.

03639251.jpeg

Příběh domu, jehož začátky v lecčems připomínají pražskou Kliniku, je zajímavý ještě v jednom aspektu. Je důkazem toho, že pokud dostanou prostor, mohou se dobrovolně a neziskově fungující kolektivy stát důležitými aktéry prosazujícími špičková urbanistická řešení, a to bez ztráty kontaktu se sociálním prostředím, ze kterého vychází. I díky tomuto přístupu se jim může podařit zachovat specifickou kulturu v trhem zmítané čtvrti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.