Pavel Koutecký: svědek proměny

13. duben 2011

13. dubna je to přesně pět let, kdy zemřel významný dokumentarista Pavel Koutecký. Zabil se pádem při natáčení na staveništi přestavované výškové budovy v Praze na Pankráci. Za kariérou tohoto filmařského solitéra se ohlédneme s Robertem Candrou.

Svůj nejslavnější snímek Občan Havel, na který shromažďoval materiál třináct let, už Pavel Koutecký nedokončil. Práci po jeho náhlém úmrtí v roce 2006 dotáhl do konce režisér Miroslav Janek. Proměna společnosti po listopadu 1989 byla jedním z témat, která Koutecký ve své tvorbě sledoval soustavně, například ve filmech Zánik Československa v parlamentu nebo krátkometrážních Oj, to byl boj a ÓÓÓ, my se máme.

Koutecký vystudoval pražskou FAMU v roce 1982, později absolvoval studijní pobyty na National Film and Television School v anglickém Beaconsfieldu. V osmdesátých letech pracoval ve videostudiu ČVUT, v devadesátých pro Krátký film Praha, byl také pedagogem na domovské FAMU. Spolupracoval s Asociací Film & Sociologie, v rámci které vytvořil několik časosběrných dokumentů. Mezi jeho nejvýznamnější dlouhodobé projekty patří (vedle známého Občana Havla) cykly o proměnách Pražského hradu nebo Hledači pevného bodu, v němž roky sledoval osudy čtyř aktérů listopadového dění z roku 1989. Cyklus loni dokončil Jan Šikl pod názvem Evoluce 4 z revoluce. Přestože se věnoval především dokumentu, vyzkoušel si Koutecký i animovanou tvorbu a různé multimediální projekty. S Janem Burianem spolupracoval na sérii cestopisů a je také autorem řady filmových portrétů. Většinu z několika desítek svých filmů natočil v tandemu s kameramanem Stanem Slušným.

02309552.jpeg

13. dubna 2006 se vydal na vlastní pěst (tedy bez štábu a produkce) na staveniště pankráckého mrakodrapu, aby nepozorovaně natáčel mladíka, který po podobných stavbách šplhá. Při filmování pak spadl do šachty a zabil se. Český dokument tak přišel o talentovaného a všestranného filmaře, jehož díla byla mnohokrát oceněna u nás i v zahraničí. Na jeho počest se od roku 2007 nejlepším dokumentaristům uděluje Cena Pavla Kouteckého.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.