Pekingská opera v Paláci Akropolis

23. září 2010

Tradiční čínské divadlo přijede 25. a 26. listopadu do Paláce Akropolis. Po třech letech se vrací do Prahy tzv. pekingská opera. Tentokrát se vám na jevišti představí děti a jejich profesoři z Čínské divadelní akademie v Pekingu. O den dříve, tedy 24. listopadu, se soubor představí také v divadle Filharmonie v Hradci Králové. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Tyjátr

0:00
/
0:00

Pekingská opera představuje tradiční čínský divadelní systém. Jde o kombinaci nejrůznějších divadelních prvků. Syntetické divadlo spojuje zpěv, hudbu, pantomimu, práci s líčením a kostýmy. Čínská zpěvačka a dramaturgyně tohoto projektu žijící v Čechách - Feng Jün Song - o ní mluví jako o čínské zpěvohře. Tento žánr je starý asi 300 let. Pro českého diváka je ale relativně nový. Podobný projekt jste mohli u nás vidět naposled před třemi lety. A pokud byste hledali jakoukoliv podobnost mezi evropským a čínským divadlem, tak nenajdete. Už jen samotná výchova a studium herců v Číně se oproti našemu systému naprosto liší.

Tradicí žánru pekingské opery je také výběr vhodných adeptů pro studium a to už v raném dětství. Zájemce pak čeká opravdu náročná práce. Děti ve věku okolo 12 let, které uvidíte vystupovat v paláci Akropolis, už jsou skuteční profesionálové. Každý herec studuje už od útlého dětství také určitý herecký typ, který mu poradí jeho profesor nebo profesorka. Herectví studovala i Feng Jün Song. Ta představuje na divadle typ stařeny. Rozdělení je závislé na dispozicích člověka, na způsobu vyjadřování pomocí slova i pohybu a i na samotné povaze jednotlivce.

00628236.jpeg

Feng Jün Song spolu s vedoucími Čínské divadelní Akademie vybrala ochutnávku z klasického repertoáru, kterou ve dnech 25. a 26. listopadu budete mít možnost vidět v Paláci Akropolis. V jednom večeru se odehrají celkem 4 inscenace a to Malý pastýř, Zastavení jezdce, U rákosového jezera a Podzimní řeka.

Kromě dvou pražských představení, Číňané odehrají ještě jeden večer v divadle Filharmonie v Hradci Králové, a to 24. listopadu. Přivést pekingskou operu do Čech je poměrně dost finančně i organizačně náročné. Pokud se k nám takový projekt vůbec dostane, je to jedinečná a vzácná příležitost. Tak ji včas chyťte za pačesy.

autor: zuf
Spustit audio