Peleton ve Špíně: Punk z žižkovského obýváku

15. duben 2016

V téhle kapele se sešli tak zajímaví a kreativní lidi, že by se dala udělat tři nadupaná vydání Špíny s každým zvlášť. Balkanistka, religionistka a fotograf, a všichni mají navíc dost speciální záliby – mezi jiným ziny, obskurní kompilace, východní spirituální nauky nebo třeba srbské komiksy. Tihle tři se rozhodně v pohodlí a závětří hlavního pelotonu nevezou.

Sice jsme je nestihli pozvat, když jim u Silver Rocket vyšla debutová kazeta Chvostiki, ale po aktuálním splitku Peleton s Bezbolestnou už nám to netrvalo ani čtvrt roku. Ale lepší pozdě než vůbec, takže se konečně můžete spolu s námi dozvědět, jak je tahle parta vzájemně prorostlá (Bára se s Juditou seznámila, když chtěla dělat „zin o holkách“, a už se to vezlo, a Venca kdysi hrál s bývalou kapelou na Juditiných osmnáctinách), jak to celé začínalo (buřit se dá i v obýváku s devítivoltovou baterkou) a kam to vedlo. Vzhledem ke zmíněnému oborovému rozptylu nás hovor zavál z pražského Žižkova třeba do Nepálu nebo bývalé Jugoslávie (Zábřeh jako Záhřeb, vzal to čert).

Zatímco Bára a Judita s Peleton jako muzikantky teprve začínaly, Venca je zkušený veterán slezské scény – na jeho webu si můžete mimo jiné prohlédnout sadu archivních fotek ze zlatého období labelu MMM, tedy let 2005–2010, a poslechnout unikátní kompilačku slezských kapel (některé už bohužel uslyšíte jenom tam – a ve Špíně).

Probrali jsme samozřejmě i splitko, které Peleton natočili během pár dnů, kdy se do Prahy na otočku vrátila Judita z Bělehradu (hlavně na koncert Swans, že jo), ochutnali z obou jeho stran a exkluzivně taky z chystané kompilace ke třetímu číslu Křiváka. A možná se budete divit, ale víc jsme toho namluvili o rostlinách než o genderu.

Playlist:
Peleton – Urtica Dioica, 1:45 (Stoned To Death)
Terrible Truths – Flase Hope, 1:58 (Bedroom Suck Records)
Eric Burdon and the Animals – Help Me Girl, 2:36 (MGM Records)
Modern Delusion – Love Of The Weird, 1:44 (Doomtown Records)
Tremolo – Grapefruit, 2:39 (MamaM*daMaso)
Vincent Vega – A Mere Glimpse, 6:30 (MamaM*daMaso)
Bezbolestná – Smutnej příběh, 5:23 (Stoned To Death)
Hlinomaz – Olympic, 1:26 (Stoned To Death)
Peleton – Trnky, 2:47 (Stoned To Death)

peletonpunk.tumblr.com/
vaclavtvaruzka.net/

Spustit audio