Petra Soukupová: Seriály jsou jako soundtrack života

6. březen 2015

Petra Soukupová vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Hned za svoji první knihu K moři dostala Cenu Jiřího Ortena, za následující povídkový triptych Zmizet Magnesii Literu. Teď už je o další tři knihy dál, ta nejnovější z nich se jmenuje Pod sněhem. Vyjde na knižní čtvrtek, 19. března u nakladatelství Host.

Nejvíc času Petře v poslední době zabírá práce na seriálu Ulice. Dělá dramaturgyni dialogů, hlídá, jestli dávají smysl a jsou přirozené v návaznosti na vymezené charaktery postav. „Ta práce mě hrozně baví, líbí se mi, jak to pořád jede bez přerušení. Sama na seriály koukám pořád, na některé s plnou pozorností a jiné mám jen jako pozadí, je to takový soundtrack ke každodennímu životu.“

Ostatně i ve svých knihách Petra skvěle rozehrává intenzivní rodinná a vztahová dramata, která působí velmi autenticky. „Ty příběhy většinou nejsou inspirované věcmi z mého života, i když občas se tomu člověk samozřejmě nevyhne. Spíš jsou v mých knihách použitá skutečná místa. Potřebuju se odrazit od nějakého konkrétního prostředí, které dobře znám, a pak to do něj prostě napíšu.“ Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.