Petřík, Lysák a Plavec: Havajské ostrovy jsou reklama na naši planetu

4. květen 2015

Kalalau Trail, koupání a surfování v Pacifiku i posvátná sopka Mauna Kea s pozorováním noční oblohy. O dominantách výletu na Havajské ostrovy mluvili v Casablance Michal Petřík, Tomáš Lysák a Jarda Plavec.

Trojice Michal Petřík, Tomáš Lysák a Jarda Plavec vyrazila na 3 týdny na Havajské ostrovy. Čas rozdělila víceméně rovnoměrně mezi Maui, Kaua´i a Hawaii aka Big Island. Užívali si tropický les, vyprahlý vulkanický kráter, zasněžené vrcholky hor i surfování na legendárních vlnách v Hanalei Bay. Při šnorchlování viděli želvu a z pláží pozorovali velryby. „Od vaření oběda jsme vyskakovali jen během prvních dní,“ smějou se Michal, Tomáš a Jarda. Pak se keporkaci stali součástí jejich dní.

Mauna Kea. Rudá země nad mraky. Rudé slunce. Bolest hlavy. Bílé teleskopy a sníh

V prvních dnech stoupali na kráter Haleakala, aby viděli východ slunce, na úplný závěr vyjeli na sopku Mauna Kea na západ slunce a pozorování hvězd z unikátně položené observatoře. Tomáš nezvládl víc než čtyřtisícové převýšení a trpěl bolestmi hlavy i zimou, jeho kolegové ale absolvovali chladný západ slunce a po setmění výklad k souhvězdím.

Kalalau Trail. Stezky v útesu. Nejdeštivější místo na světě. Bylo to na nás moc. Ale bylo to super

Na ostrově Kaua´i si zvolili Kalalau Trail, stezku, která se pravidelně objevuje v seznamech nejkrásnějších, ale i nejnebezpečnějších cest na světě. Trasa vede podél moře po vysokých útesech a prochází pod místy, kde podle statistik spadne nejvíce srážek na Zemi, což pocítili na vlastní kůži. „Nám se zkazilo počasí. Na stezce se nedalo udržet. Kdo tam chcete jít, tak se připravte, my jsme si na konci říkali, že tohle bylo nad naše možnosti,“ říká Tomáš. Ale deštivé zimy využité k návštěvě nelitují. „Bylo to úžasné, “ shodují se.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.