Písničkářka Chelsea Wolfe je z koncertů nervózní

11. říjen 2013

Americká písničkářka Chelsea Wolfe vždycky snila o tom, že bude skládat vlastní hudbu. Jako malá měla klávesy, na které brnkala už v době, kdy ještě skoro neuměla noty. Tohle dětské piano mělo navíc funkci nahrávání, takže si svoje první neumělé muzikantské pokusy mohla uchovávat.

„Většinou to nebylo nic moc, protože jsem v té době vážně nic neuměla. Ale jednou ráno jsem zjistila, že je tam nahraná krásná, temně znějící skladba. Já jsem ji ani omylem nahrát nemohla a z mé rodiny tehdy nikdo neuměl hrát na žádný hudební nástroj. Dodneška je to pro mě záhada, jak se tam objevila. Nechci tvrdit, že ji složil nějaký duch – i když hned za naší zahradou tehdy začínal hřbitov. Ale myslím, že to skutečně bylo setkání s něčím, co se zjednodušeně označuje jako nadpřirozeno,“ svěřila se Chelsea se svým zážitkem z dětství, který si dodnes neumí vysvětlit.

Dětský sen o tom, že bude skládat vlastní hudbu, se jí do puntíku splnil – na začátku září vydala svou čtvrtou desku a ta sklízí samé pochvalné recenze. Koncertování ale pro Chelsea dodnes není úplně snadné, protože je velmi plachá a stydlivá. Dřív to řešila tím, že si na vystoupeních aspoň zakrývala obličej závojem. Dneska to už zvládá bez něj, ale stejně jsou pro ni koncerty dost stresující: „Mám nejradši skládání melodií, psaní textů a nahrávání ve studiu. Samotné vystupování před lidmi je pro mě docela těžké, ale vím, že bez něj to nejde. Bývám ale vždycky šíleně nervózní.“

V sobotu 12.října zahájí Chelsea v MeetFactory turné po Evropě, na kterém hraje společně s kapelou Russian Circles.

Spustit audio