Pletaři jsou srdcaři. Mladá generace se vrací ke strojům

19. říjen 2020

„Pletaři jsou srdcaři. Hodně spolu drží, znají se mezi sebou, radí si a navzájem se respektují, protože jsou řemeslníci a to řemeslo je spojuje,“ říká designér Mikuláš Brukner. Před pár dny obhájil inovativní strojově pletenou diplomku. Mikuláš patří k rostoucímu počtu mladých designérů, kteří se vrací k pletacím strojům a oslovují lokální fabriky. Poslechněte si, co tvůrce k pletařině láká a jak na jejich zájem reagují lokální pletárny.

Mikuláš Brukner se ke strojovému pletení dostal díky vánočnímu dárku od rodičů. Zkušenost s manuálním pletacím strojem mu později pomohla pochopit programování složitých průmyslových strojů. Jeho diplomová kolekce s názvem Prekérní situace je zajímavá nejen po technické a estetické stránce. Odkazuje také k tématu, které se dotýká řady mladých lidí: k prekarizaci práce. V rozhovoru s designérem se dozvíte, čím ho oslovuje právě strojové pletení.

„Asi před osmi lety zažila pletenina obrození ve světě a asi před pěti lety se to dostalo i k nám. Odehrává se taková renesance strojového pletení,“ říká designérka Lenka Kohoutová. Práci se strojovou pletáží se věnuje už několik let. Reprezentovala Českou republiku v mezinárodní soutěži Woolmark Prize a její originální svetry a interiérové doplňky potkáte v obchodech s designovými produkty v Česku i v zahraničí. Poslechněte si, jaké má zkušenosti se vstřícností lokálních pletáren vůči mladým a začínajícím designérům.

O zkušenost se strojovým pletením ve fabrice v Krásné Lípě se podělila Sára Matysová z kolaborativního projektu IHOR. „Realizujeme tu barevné deky s veselým vzorem. Spolupráce s pletárnou je skvělá, jsou schopní vyvzorovat i náročné motivy a vychází nám vstříc i při našem menším objemu produkce,“ vysvětluje.

Kolaborativní projekt IHOR (spolupráce s českou firmou Novia Fashion)

Poslechněte si, čím je strojové pletení pro mladé designéry zajímavé a jak je spolupracím a novým nápadům otevřený lokální pletařský průmysl.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.