Plzeň Evropským hlavním městem kultury 2015

10. září 2010

Ve středu 8. 9. 2010 odpoledne zástupci mezinárodní poroty vyhlásili v Praze vítěze klání o titul českého Evropské hlavního města kultury roku 2015. Ve finále své síly změřily západočeská Plzeň a moravskoslezská Ostrava. Vítězem – pro leckoho možná překvapivě – vyhlásil předseda poroty Sir Robert Scott Plzeň.

Za kreativní tým plzeňské kandidatury mluvila v Odpolední session Denisa Haubertová, které jsme se ptali na klíčové body projektu a rozjeté projekty i souvislosti s kulturní politikou města. Ve vysílání zazněl ale také silně roztrpčený hlas ředitele projektu Ostrava 2015 Čestmíra Kopeckého.

Web české kuturní metropole pro rok 2015 je www.plzen2015.cz a základní plzeňské kandidátské dokumenty najdete ke stažení zde. Ostravský web najdete tady.

Ředitel plzeňské kandidatury Milan Svoboda vysvětluje, proč se město do kandidatury vrhlo: „Ne proto, že by v tomto titulu viděla možnost přísunu peněz do nové infrastruktury, ale hlavně proto, že chápe potřebu společenských změn. Potřebu léčby své duše.“ Umělecká ředitelka Plzně 2015 Yvonna Kreuzmannová k tomu dodává: „Kandidaturu považuji za zlomové rozhodnutí, které může vést k řešení série zásadních problémů města a jeho občanů, nalézání nových cest a motivací, otevření se evropské spolupráci a může být i modelovým příkladem a inspirací pro další městské a regionální politiky nejen u nás.“

02125514.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.