Politický aktivismus Syřanů v ČR

5. květen 2011

V centru Prahy už proběhly čtyři demonstrace, které se snažily poukázat na současnou situaci v Sýrii. Syřané žijící v Česku se snaží přitáhnout pozornost veřejnosti a médií k tamním událostem, při kterých už zemřelo několik stovek odpůrců stávajícího politického režimu.

Dramatické podmínky v syrských městech se stupňují každým dnem, tamní revoluce má nakročeno ke svobodě - ale za jakou cenou? O tom jsme si povídali s organizátory pražských demonstrací Rashidem Khalilem a Mazenem Mayale.

V České republice žije několik set Syřanů, kteří se rozhodli navázat na politický aktivismus, který byl pro Sýrii typický před vojenským převratem v roce 1970. Diktatura otce současného prezidenta Bašára Asada nastolila režim, který charakterizuje atmosféra strachu a nesvobody. Každý kdo v současné Sýrii vyráží do ulic ve jménu revoluce riskuje svůj život - i to se dozvíte v dalším Klystýru.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.