Polsko nejsou jen levné potraviny a láska k Jožinovi z bažin

22. březen 2023

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu studenta umění a polštiny Vincenta, kterého k Polsku váže ambivalentní vztah plný lásky i kritiky.

Vincent vysvětloval, co ho vedlo ke studijním a jiným pobytům v zemi našich sousedů. Byly to prý milostné důvody, lákají ho totiž tamní obyvatelé a jejich debaty o divadle a politice na techno afterparties. Nicméně mu ale vadí, že ho tamní muži dlouho testují, než dojde na věc.

Vincent se projevil jako samozvaný znalec hned několika oblastí polské společnosti  říkal, že zapiekanky jsou takové kinky trdelníky, že Centrální banka nefunguje, povídal o socialistických kostelech v polích a specifickém polském humoru.

Nebyly by to Buchty, kdyby se tam neprobrala úplně jiná témata jako nerosty na řetízcích, nákupy skla, symbolika háčkovaných svetříků, trable padlé hvězdy popu v Brně, oblečení jako statusová záležitost a stavba crossfitových hal. Ivanka se pak svěřila, že jí nějaké Američanky řekly, že vypadá jako fotbalista Pavel Nedvěd a mohlo se jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že polská krev není voda.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.