Polyamorie, Tinder, přátelství s výhodami i gender. O podobách moderní lásky s terapeutem Honzou Vojtkem

15. únor 2023

„Díky vědeckým poznatkům zjišťujeme, že můžeme milovat více lidí,“ říká v první epizodě speciální série pořadu Balanc s názvem Moderní láska Honza Vojtko, párový psychoterapeut a spisovatel. Nikdy jsme neměli ve vztazích tolik svobody a možností volby. Partner na celý život, polyamorie, nezávazný sex, přátelství s výhodami, konsenzuální nemonogamie. Jak se vyznat v současných podobách lásky a najít tu pravou pro sebe?

„Žijeme podle norem, aby společnost fungovala. Opouštět normy může vést ke konfliktu.“ Prozkoumávat vlastní vztahovost a hledat, co mi nejvíce vyhovuje, je náročné. Dostaneme se mimo společenská pravidla, můžeme se setkávat se nepochopením, odsuzováním a tlakem na to, abychom se chovali normálně.

I když najdeme odvahu a souboj s tlakem společnosti ustojíme, čeká nás ještě vnitřní bitva. Není jednoduché zkoumat a přijmout, jaké typy vztahu mi vyhovují. Říci svému partnerovi, že ho mám ráda, ale chci mít sex s jinými, je obtížné pro oba. Vojtko radí zkoumat nestandardní formy vztahů postupně, neustále o procesu mluvit a nedivit se, že se bude v průběhu života měnit.

„K přátelství s výhodami se vědomě nerozhodnete. Jakmile vám partner zavoní, může dojít k zamilování,“ vysvětluje Honza. Přátelský vztah bez závazku ale se sexem je nejpopulárnější formou alternativního vztahu. Má s ním zkušenost 46 procent Čechů a Češek. V polyamorických vztazích žije, podle dat společnosti Behavio, pouhé jedno procento populace. Důležité je ohlídat si hranice vztahu a být k sobě upřímní. Může to být velmi bolavé, když se zamilujete do někoho, s kým máte skvělý sex, je vám spolu dobře, ale partnerský vztah odmítá.

„Chci být ve vztahu, ale chci být svobodný. To je absurdní, ve vztahu je určitá míra závislosti přítomna a je to v pořádku,“ předává zkušenost párový terapeut. Partnerské vztahy jsou velmi komplexní. Ovlivňují je naše emoce, zkušenost z rodiny, obrovskou sílu má nevědomí. Některé lidi baví zamilovanost je pro ně skoro drogou. Jakmile opadne zamilování, vztah opouštějí a hledají jinde. Je dobré se zeptat sám sebe, zda mi letmé vztahy opravdu vyhovují nebo se bojím závazku a hlubšího vztahu a proč?

Poznatky o vztazích se velmi rychle rozšiřují, jako jednotlivci i společnost na to nestíháme reagovat. Můžeme si ale dopřát část a laskavost a zkoumat lásku v sobě i s druhými postupně, vlídně, upřímně otevřeně, bez zbytečného tlaku a nároků.

Poslechněte si celý rozhovor Petra Boušky a Markéty Šetinové s Honzou Vojtkem o současných podobách partnerských vztahů!

Moderní láska je speciální sérií pořadu Balanc, který se věnuje sebepoznání a duševnímu zdraví. Přináší sedm témat o současných podobách lásky: o vztahové rozmanitosti, seznamování, randění, sexualitě, manželství, genderu a životě singles. S nápadem natočit tuto sérii oslovila Radio Wave psychoterapeutka, socioložka a zakladatelka Institutu Moderní láska Markéta Šetinová. V pořadu využíváme nová data o intimitě a vztazích od výzkumné agentury Behavio a společně s experty napříč obory přemýšlíme o tom, jaké změny se týkají seznamování a partnerství v současném Česku.

Zdroje:

V této epizodě vycházíme z dat Atlasu Čechů od Behavia a zmiňujeme následující výzkumy:


Machia, L. V., Proulx, M. L., Ioerger, M., & Lehmiller, J. J. (2020). A longitudinal study of friends with benefits relationships. Personal Relationships, 27(1), 47-60.

Lamont (2020): The Mating Game: How Gender Still Shapes How We Date

Nelson (2021): Open Monogamy: A Guide to Co-Creating Your Ideal Relationship Arrangement


Honza Vojtko je párový terapeut, lektor a autor dvou populárně naučných knih o párové terapii: Vztahy a mýty a Vztahy a pasti. Můžete ho sledovat na instagramovém profilu @ganapatijan, více o jeho práci najdete na webu potetovana-duse.cz.

autoři: Petr Bouška , Markéta Šetinová

Související