Jak jsem svajpnul vaši matku. O úspěšném online seznamování se socioložkou Renátou Topinkovou

22. únor 2023

„Samozřejmě, že se lidé na seznamkách dělají lepší. Snažíme se o to při každém seznámení,” říká pro speciální sérii pořadu Balanc Moderní láska socioložka Renáta Topinková. Online seznamování dnes pro mladé není nic výjimečného, spíše se z něho stává mainstream. Internet vše v mnohém ulehčuje. Propojí vás rychle s lidmi, kteří chtějí to samé, co vy. Ale někdy není lehké probrat se stovkami profilů, zpráv, vyhýbat se podvodům a obtěžování. Jaké podoby má dnešní seznamování?

„Seznámení off-line lidé glorifikují, je to romantická pohádka,“ říká socioložka a psychoterapeutka Markéta Šetinová. Někdy je nám příjemnější potkat partnera mimo seznamku. Může to být více spontánní, romantické, neplánované. Neznamená to ale, že funguje lépe a vytváří lepší vztahy než setkání na seznamkách.

Hledání partnera může být náročná práce. Hodiny v aplikacích, složité domlouvání a rande, za která často platíme. Mladší lidé chodí častěji ven a na procházky, možná i z toho důvodu, aby na randění ušetřili. Občas se navíc na schůzce cítíme jako na pracovním pohovoru, pokládáme i dostáváme stále stejné otázky dokola.

Markéta Šetinová, Renáta Topinková a Petr Bouška

„Mnoho konverzací skončí po úvodní zprávě, lidé se nemají v profilu čeho chytit.“ Socioložka z Mnichovské univerzity Renáta Topinková radí vyvarovat se negativních formulací. Do profilu je dobré o sobě napsat něco zajímavého, na co mohou ostatní reagovat. Chováte třeba hada nebo ujíždíte na tetování? S osobně laděnými a zajímavými informacemi se zvyšuje pravděpodobnost, že konverzace bude živá a půjdete na rande. Mnoho uživatelů si totiž jen vymění odpověď na otázku Ahoj, jak se máš?“. Není také špatné profil ukázat někomu ze své sociální bubliny. Existují dokonce online fóra, kde si uživatelé radí navzájem a hodnotí fotky.

„Podle dat víme, že obtěžování na seznamkách je časté,“ upozorňuje Topinková. Více se týká žen a LGBTQ komunity. Nepříjemná zkušenost ale není specifická jen pro seznamky, vztahuje se na celý online prostor. Je dobré sejít se na veřejném místě a nesdělovat o sobě příliš osobních informací, jako kde bydlím nebo pracuji. Nikdy bychom se neměli při seznamování nechat do ničeho tlačit.

Seznamkám se nevyhýbají podvodníci, kteří chtějí z ostatních vylákat peníze. Existují jednoduché i poměrně elaborované podvody. Využívají samoty a zranitelnosti. Podvodníci vytvoří přes online služby vztah, navážou blízkost a pak si, pod záminkou osobní nouze, říkají o peníze nebo lákají k investování třeba do kryptoměn.

Poslechněte si celý rozhovor o současném seznamování, jeho výhodách a rizicích.

Moderní láska je speciální sérií pořadu Balanc, který se věnuje sebepoznání a duševnímu zdraví. Přináší sedm témat o současných podobách lásky: o vztahové rozmanitosti, seznamování, randění, sexualitě, manželství, genderu a životě singles. S nápadem natočit tuto sérii oslovila Radio Wave psychoterapeutka, socioložka a zakladatelka Institutu Moderní láska Markéta Šetinová. V pořadu využíváme nová data o intimitě a vztazích od výzkumné agentury Behavio a společně s experty napříč obory přemýšlíme o tom, jaké změny se týkají seznamování a partnerství v současném Česku.

Zdroje:

Zmiňovaná data o seznamování v Česku najdete na webu Atlas Čechů od Behavia. Zde jsou odkazy na výzkumy, o kterých jsme mluvili:

Pew Research Centre: obtěžování online
https://www.pewresearch.org/fact-tank/2020/03/06/young-women-often-face-sexual-harassment-online-including-on-dating-sites-and-apps/

Report Federal State Comission o podvodech na seznamkách
https://www.ftc.gov/news-events/data-visualizations/data-spotlight/2022/02/reports-romance-scams-hit-record-highs-2021

Výzkum lhaní na seznamkách
Hancock, J. T., Toma, C., & Ellison, N. (2007, April). The truth about lying in online dating profiles. In Proceedings of the SIGCHI conference on Human factors in computing systems (pp. 449-452).

Výzkum vztahové spokojenosti při seznámení na seznamkách
Cacioppo, J. T., Cacioppo, S., Gonzaga, G. C., Ogburn, E. L., & VanderWeele, T. J. (2013). Marital satisfaction and break-ups differ across on-line and off-line meeting venues. Proceedings of the National Academy of Sciences, 110(25), 10135-10140.

Výzkum o věkové a gender dynamice na seznamce
Šetinová, M., & Topinková, R. (2021). Partner preference and age: User's mating behavior in online dating. Journal of Family Research, 33(3), 566-591.

Výzkum podobnosti párů na seznamkách
Hitsch, G. J., Hortaçsu, A. 횤., & Ariely, D. (2010). Matching and sorting in online dating. American Economic Review, 100(1), 130-163.

autoři: Petr Bouška , Markéta Šetinová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.