Kdo platí za večeři a kdy se poprvé dotknout? Mladí lidé si vše řeknou, starší hledají romantiku, říká o randění Johanna Nejedlová

1. březen 2023

„Mladší lidé jsou otevřenější v komunikaci, umí si o rande sdělit představy,“ říká pro sérii pořadu Balanc Moderní láska Johanna Nejedlová z organizace Konsent zabývající se problematikou sexuálního obtěžování. Během randění se objevuje spousta otázek. Kdo bude platit, kam půjdeme, kdy se poprvé dotknout a mít sex? Kdy už spolu chodíme a jak zajistit, abychom se cítili bezpečně? Mladší lidé jsou otevřenější v komunikaci a místo do barů chodí na pikniky a procházky.

„Pro mladší generaci je divné pít alkohol, starší generace to považují skoro za nezbytné,“ předává poznatky z workshopů organizace Konsent Johanna. Mladší lidé za randění méně utrácejí, umí se domluvit, kdo bude případně platit. Randit třikrát týdně v restauraci je drahé. Jít na procházku nebo do parku v sobě má romantické kouzlo a nemusí stát vůbec nic. Tématem je také bezpečí, které si každý může nastavit sám. Někdo se bude cítit líp na veřejném místě plném lidí, někomu nedělá problém hned jet k druhému člověku a dopředu si domluvit sex i to, jak bude probíhat.

„Dobrý první dotek je podle mě milý a nesexuální. Vyplatí se pozorovat reakci,“ myslí si Johanna. Stejně tak první pusa by neměla překvapit a na rande se nikdy nemusíme nechat do ničeho nutit. Ono to ani nefunguje, i když častěji muži někdy žijí v přesvědčení, že ne neznamená ne, ale naopak pokyn dravěji jít za tím, co chci.

Markéta Šetinová se ve své terapeutické praxi setkává s muži, kteří prošli školami „balení“, tzv. pick-up artem. „Pick-up art považuji za užitečný v oblasti odmítnutí a neúspěchu, muži se s ním učí pracovat.“ A díky kurzům svádění a seznamování dojdou k tomu, že by jim prospěla hlubší práce na sobě.

„Lidé mohou zjišťovat, že se často zamilují do lidí, se kterými mají sex,“ myslí si Johanna. I v sexu platí dohoda a souhlas. Pokud ho chcete mít na prvním rande a pak už ve vztahu nepokračovat, je to v pořádku. Ale je dobré o tom otevřeně mluvit. Stejně jako o tom, že sex neznamená, že spolu chodíme nebo se o to snažíme. Někoho baví sex oddalovat a tím budovat napětí, někdo naopak randí za tímto účelem.

Poslechněte si celý rozhovor Petra Boušky a Markéty Šetinové s Johannou Nejedlovou o součaných podobách randění.

Moderní láska je speciální sérií pořadu Balanc, který se věnuje sebepoznání a duševnímu zdraví. Přináší sedm témat o současných podobách lásky: o vztahové rozmanitosti, seznamování, randění, sexualitě, manželství, genderu a životě singles. S nápadem natočit tuto sérii oslovila Radio Wave psychoterapeutka, socioložka a zakladatelka Institutu Moderní láska Markéta Šetinová. V pořadu využíváme nová data o intimitě a vztazích od výzkumné agentury Behavio a společně s experty napříč obory přemýšlíme o tom, jaké změny se týkají seznamování a partnerství v současném Česku.

Hostem byla Johanna Nejedlová (@johanna_neje) aktivistka a zakladatelka organizace Konsent.
 
Data od Behavia najdete na webu Atlas Čechů. Zde jsou zmiňované výzkumy a materiály z této epizody: 
 
Tinder a OKcupid report
https://www.tinderpressroom.com/2022-11-28-TINDERS-YEAR-IN-SWIPE-TMhttps://theblog.okcupid.com/the-global-state-of-digital-dating-2eac672fcb3e
 
Etiketa v randění
Myka Meier: Modern Etiquette Made Easy: A Five-Step Method to Mastering Etiquette
 
Vztahové milníky od Match.com
https://uk.match.com/p/dating-advice/the-pre-wedding-dating-milestones/
 
Dr Alison Ash o flirtování
https://www.turnon.love/

Načasování prvního sexu 
Sassler, Sharon & Addo, Fenaba & Lichter, Daniel. (2012). The Tempo of Sexual Activity and Later Relationship Quality. Journal of Marriage and Family. 74. 10.1111/j.1741-3737.2012.00996.x.  
 
Sarah H. Murray & Robin R. Milhausen (2012) Sexual Desire and Relationship Duration in Young Men and Women, Journal of Sex & Marital Therapy, 38:1, 28-40, DOI: 10.1080/0092623X.2011.569637 

autoři: Petr Bouška , Markéta Šetinová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.