Porod z tebe udělá rodiče, ale v šestinedělí vzniká rodina

28. srpen 2019

„Tak jako se aktivně připravujeme na těhotenství, na porody, tak na to šestinedělí ani moc ne. Že se mi několik žen snažilo říct něco o šestinedělí, byla spíš taková kódovaná zpráva: hele bacha, nebude to úplně jednoduché,“ začíná své vyprávění Jana. 

Šestinedělí je období po porodu, během něhož se hojí poporodní zranění, dochází k zavinování dělohy, uzavírání děložního hrdla, zpevňování břišních stěn a žena začíná kojit. Kromě fyziologických změn si ale matky během tohoto období zvykají na nový režim, který s sebou přináší narození a péče o dítě. Prochází tedy převratnými hormonálními, tělesnými a vztahovými změnami, které jsou pro každou ženu vysoce jedinečné.

Marie Lukáčová

Na otázku, jak vypadal její běžný den v šestinedělí, odpovídá Marie, že si to nemůže zřetelně vybavit: „Jsem asi přesně ten případ ženy, která na šestinedělí sladce zapomněla.“ Říci o šestinedělí něco konkrétního je pro ženy, kterém jím prošly, poměrně složité. Buď na toto náročné období fyzických změn a sžívání se s dítětem zapomněly, nebo jsou schopné se podívat pod závoj a říct si, co pro ně konkrétně bylo nejtěžší.

Běžná představa o hormony zmítané, ubrečené šestinedělce ale dovedla Janu k druhému extrému, a tedy že si nechtěla dovolit odpočívat. „Jenže mi nedošlo, že já opravdu budu potřebovat v té posteli být, protože nebudu schopná dělat cokoli jiného než být s tím dítětem,“ popisuje pocity ženy v šestinedělí Jana.

Jana Radovanovičová

Marie zase bojovala s obtížemi po císařském řezu. Jizva po operaci jí bránila v pohybu a v průběhu času i v péči o její dítě. „Já jsem v šestinedělí na břiše vůbec neležela (pozn. red.: ležení na břiše se doporučuje pro lepší zavinování dělohy), protože jsem na něj nechtěla ani sáhnout, jak mě bolelo. Pamatuji si na silné výkyvy nálad, které jsem ale potlačovala, protože jsem soustředila všechnu svou energii na to, abych se zvedla, což nešlo a někdy to trvalo až půl hodiny,“ vypráví Marie, jaké to je pro čerstvou matku po porodu císařským řezem. „Nejde přímo o bolest, ale hlavně o neschopnost použít určité části svalů,“ popisuje Marie.

Péči o malého Edu tak z velké části zastával její partner Filip, který využil možnosti otcovské dovolené. „Ale když končil ten týden, tak ve mně rostl obrovský strach, že nebudu schopná se o to dítě sama postarat.“ Marie nakonec péči zvládla díky podpoře kamarádů, protože v Praze ani jeden z partnerů nemá širší rodinu.   

Jak vypadá takový typický den ženy v šestinedělí? Co může zkomplikovat kojení a jakou roli hraje v šestinedělí blízká rodina, partner a přátelé? Jak se mění tělo ženy po porodu a co její psychika? Poslechněte si Houpačky, ve kterých tři ženy vzpomínají, co zažily v šestinedělí.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka