Postíže v Kompotu: Spousta celebrit má zdravotní postižení, ale snaží se to zakrývat

7. listopad 2023

„Nechceme přinášet odpovědi, ale přinášet podněty k zamyšlení. Když čtu reakce, tak jsem nadšenej a rozněžněnej,“ říká Jakub Strouhal z nového podcastu Postíže. Hana Trojánková Biriczová si povídala v Kompotu i s jeho kolegyní Zuzanou Kašparovou o tom, zda je legitimní mluvit o zdravotních diagnózách slavných lidí a proč tolik známých osobností svoje nemoci úspěšně skrývá.

Kdo známý české popularizátory zdravotního postižení ovlivňuje nebo zajímá? „Mně se asi hodně líbí příběh Seleny Gomez, ten docela sleduju. Udělala hodně pro lidi, kteří mají lupus, ale i pro influencery, kteří se potýkají s něčím podobným a už nezvládají být tak dokonalí na tom Instagramu. Je to takový fresh pohled,“ odpovídá Jakub. Zuzana zmínila autorku Alice Wong, která napsala knihu Disability Visibilty: First Person Stories from the Twenty-First Century a také knihu Easy Beauty od Chloé Cooper Jones. Z českých jmen kromě kolegy Jakuba sleduje Anežku z instagramového účtu @zasluncevduši. Rozhovor s ní si můžete poslechnout ve druhém dílu podcastu Postíže.

Čtěte také

Proč lidé tak rádi a často hodnotí chování zpěvačky a dnes už také nejprodávanější knižní autorky Britney Spears? A je pro Jakuba a Zuzanu Britney člověk s postižením? „Člověk s postižením je ten, který se tak chce vnímat,“ říká Zuzana. „V podcastu pro nás byly zajímavé i rozměry nějaké viditelnosti a neviditelnosti postižení. Na někoho se podíváte a podle toho, co vidíte si řeknete, jo ten je v pohodě a ten není v pohodě. U toho psychického postižení je důležité, co člověk řekne sám o sobě, než abychom do toho promítali nějaké svoje hodnocení,“ dodává Jakub.

V rozhovoru zazní, že esenciální tremor měla herečka Audrey Hepburn. Jednalo se ale o herečku Katherine Hepburn. (pozn. redakce)

Máme veřejně mluvit o zdravotním stavu známých lidí? V čem jsou příběhy Demi Lovato, Seleny Gomez nebo Billie Eilish důležité a výjimečné? Podíváme se společně na seriál Push o lidech s postižením? Pusťte si Kompot s Postížemi, sledujte nás na Instagramu a přijďte se podívat na živé natáčení Kompotu 17. listopadu na Národní třídě od 15:45.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.