Postrockově písničková plavba bludného Holanďana

21. květen 2009

Kytarová pětice Redjetson se v minulém roce rozpadla, ale ještě předtím než k definitivnímu rozkolu došlo, natočila svoji druhou dlouhohrající desku Other Arms. Ta přináší rockovou muziku na pomezí statického post rocku a hybného robustního rocku s hitovým potenciálem.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Hořkosladce chutná druhá dlouhohrající deska anglické kytarovky Redjetson. Hořce, protože kapela už v současné době neexistuje, a sladce, poněvadž i přes názorové rozdíly členů se podařilo desku Other Arms po více jak roce od natočení vydat. Netakticky prozrazuji hned na začátek, že se u novinky nejedná o žádné vyškrabování archivu.

00923827.jpeg

Říkáte si, jestli má smysl ztrácet čas s kapelou, která už do hudebních análů nejspíš nepromluví? Poslechněte si úvodní trojici tracků a přestanete v těchto intencích nadále uvažovat. Když už jsme tedy pětici vzali na milost, pojďme si v krátkosti představit, co se jim za šest let činnosti podařilo. Natočit dvě dlouhohrající desky, pár singlů, split s Youthmovies, video ke skladbě This, Every Day, For The Rest Of Your Life a nesmíme zapomenout ani na bohaté koncertování po boku Bloc Party, Archive, 65daysofstatic nebo už zmíněných kámošů Youthmovies. To rozhodně není málo.

Právě Bloc Party mohou být dobrou nápovědou, pokud bychom chtěli přijít k epickým Redjetson blíže. Kvintet si k loňskému nahrávání přizval spolupracovníky se smyčci, trubkou a další doprovodné vokalisty, aby doplnili základní rockově nadýchanou kostru. Společně pak pomyslně vyrazili na plavbu po širém moři a co skladba, to jiný, trochu staromódně napsaný epický příběh o příhodách na nekonečném oceánu. Kdo strávil na menším plavidle na neustále se pohupující hladině moře delší dobu, ten mi potvrdí, že časem na něj padne - v přímé konfrontaci s masivním živlem - jistá forma melancholie. Tu námořníci odjakživa likvidovali zvýšenou spotřebou alkoholu. Ne, nebojte, Redjetson nejsou angličtí Alkehol, dokonce ani rozjetí The Pogues. Pětice si jako správní angličtí gentlemanové sedne za každého počasí na palubu a rozevře tlustý ruský román, případně ostře nabroušeným brkem napíše vybraným jazykem dopis opuštěné nápadnici. Vše záleží na počasí.

00923848.jpeg

Jednou plachetnice stojí na klidném oceánu (post rock á la Mono ve First Of The 47 000), jindy svižně pluje směrem ke stanovenému cíli (výborně vyklenutá For Those Who Died Dancing), ale najdou se i okamžiky, které je lepší kvůli možné mořské nemoci zaspat (tvrdší závěr Threnody). Na Other Arms máme ale většinou štěstí na ideální plavební podmínky, kdy pravidelné a hladké vlnění krásně charakterizuje souzvuk kytar s hostujícími smyčci. Jak už jsem konstatoval na začátek, Redjetson jsou téměř rok na pravdě boží, což ani v nejmenším nesnižuje kvalitu jejich dvou alb.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio