Pouští i pralesem. Greater Patagonian Trail je trasa jako žádná jiná, vypráví Matúš Lašan

19. říjen 2021

Matúš Lašan vypráví o náročném přechodu Patagonian Trail. Za 112 dní prošel 2662 km úžasnou přírodou Patagonie. A byla to navíc jeho svatební cesta.

Odlehlá neoficiální trasa vedoucí z konečné metra v hlavním městě Santiago de Chile až do Ohňové země. To je Greater Patagonian Trail vedoucí po Chile a Argentině. Celkem 112 dní na něm strávil Matúš Lašan a jeho (novo)manželka Anna.

Ušli 2662 km a za tu dobu – pro zajímavost – snědli 278 konzerv tuňáka, což byla jedna z málo dostupných potravin, které bylo možné dokupovat.

Pouští i pralesem. Náročný terén

„Úplně první, co na trailu uvidíte, je velká kovová zamčená brána,“ komentuje neoficiálnost trailu Matúš Lašan. Nakonec ale všude prošli. Přes sopečné pouště, okraje ledovců i zarostlé džungle.

Lašanovi na Greater Patagoniana Trailu

Terén by náročný, první tenisky se dvojici začaly rozpadat už po 300 kilometrech. „Pořád jsme dokupovali lepidlo,“ usmívá se fotograf a radiolog při rozhovoru pro cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave Casablanca.

Prověrka manželství

Velkou partnerskou zkušeností byly na trailu krize. „Někdy jsem toho měl opravdu dost. Hlavně tam, kde jsme nevěděli, do čeho jdeme, a cesta byla úplně zarostlá. Anna zabrala a vytáhla mě ze dna. Několik dní jsem se za ní jen plazil a ona razila cestu. Když to zase padlo na ni, paradoxně tam, kde byly cesty, tak jsem se jí zase snažil pomoct já,“ říká Matúš.

Lašanovi na Greater Patagoniana Trailu

Dvojice, které se seznámila na islandském trailu Te Araroa a má za sebou i vlastní náročnou trasu po Islandu, chodila 13 až 14 hodin denně, extrémem bylo více než 15.

Dobrodružství na hranicích Chile a Argentiny… Poslechněte si kompletní záznam rozhovoru o Greater Patagonian Trailu s Matúšem Lašanem pro cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.