Pravicový extremismus

20. říjen 2010

Ostravský krajský soud dnes rozdal tresty v kauze vítkovských žhářů. David Vaculík, Jaromír Lukeš a Ivo Müller mají jít do vězení na 22 let, Václav Cojocaru dostal trest o dva roky nižší. Všichni odsouzení se na místě odvolali. Žhářský útok z Vítkova čeří český mediální rybník už dlouhou dobu. Rozhodli jsme se uvést tento útok do širších souvislostí. Do studia jsme proto pozvali odborníka na pravicový extremismus politologa Jana Charváta.

Za žhářský útok ve Vítkově padly výjimečné tresty. Čtveřice pravicových radikálů podle soudu vloni v dubnu útočila úmyslně, brutálně a plánovaně. Rozsudek je zatím nepravomocný, protože všichni odsouzení se na místě odvolali. Telefonicky jsme se spojili s reportérkou Silvií Mikulcovou, která proces sledovala. Hovořila i s matkou zraněné Natálky, soudcem Miloslavem Studničkou a státní zástupkyní Brigitou Bilíkovou.

Hostem Odpolední session byl politolog Jan Charvát, který je spolupracovníkem společnosti Člověk v tísni. Je také autorem knihy Současný politický extremismus a radikalismus. Jan Charvát hovořil o tom, jak se české neonacistické hnutí liší například od německých neonacistů. K dalším tématům patřil očekávaný vývoj v rámci české neonacistické scény. V rozhovoru jsme se pochopitelně dotkli i žhářského útoku z Vítkova. Stane se tato událost přelomovou v hodnocení rasově motivovaných trestných činů?

Spustit audio