Pražské Quadriennale: trendy scénografie a performance

20. červen 2011

Ve čtvrtek začíná Pražské Quadriennale 2011, které potrvá do 26. června a představí aktuální práce divadelníků, architektů, scénografů, návrhářů, video a bodyartových umělců nebo třeba i světelných a zvukových designérů z více než 70 zemí světa. Hned na několika místech po celé Praze tak budou moci návštěvníci vidět výstavy a představení nebo se zúčastnit různých workshopů a diskuzí. Chybět nebudou ani filmové projekce a připraven je také program pro děti.

Obří mezinárodní přehlídka přináší po čtyřech letech do Prahy opět to nejzajímavější, co se v oboru scénografie a divadelní architektury urodilo. Tentokrát chce akcentovat přesah i do dalších spřízněných výtvarných sfér. Umělecká ředitelka Pražského Quadriennale Sodja Lotker upřesňuje, že utváření celé koncepce předcházelo v úvodní fázi příprav hned několik sympozií po celé Evropě, která se zabývala i teoretickou strukturou scénografie.

02364431.jpeg

PQ se bude konat hned na několika místech po Praze, především ve Veletržním paláci a na piazzettě Národního divadla, dále v Galerii Josefa Fragnera, v prostorách Pražské křižovatky, na DAMU a samozřejmě i v pražských ulicích. Zajímavá je konstrukce, která vyrůstá na piazzettě. Je složená z 30 boxů, ve kterých se budou odehrávat jednotlivé performance. Jejím autorem je izraelský architekt a scénograf Oren Sagiv. Sekce nese název Intersekce: Intimita & spektákl.

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor Pavela Sladkého v Odpolední session s Danielou Pařízkovou, výkonnou ředitelkozu PQ a režisérem souboru Krétakör Árpádem Schillingem. Tlumočila Ildikó Csefalvai.

Intersekce chce vyvést divadlo ze scény do veřejného prostoru. Nabídne lekce tanga, zpívající sochy nebo módu. A i na ostatních výstavních místech uvidíte celou řadu představení. Tím největším bude nejspíš projekt umělecké ředitelky vídeňské skupiny Theatrecombinat Claudie Bosse Explosion of Silence a Tears of Stalin. Jde o zásadní intervenci do veřejného prostoru na ose Letná – Pařížská – Staroměstské náměstí.

02364430.jpeg

Na piazzettě se dále představí například rusko-americká umělecká dvojice Ilya a Emilia Kabakovovi. Další hvězdou je beze sporu Nathaniel Mellors, britský umělec a spisovatel transformující jazyk do vizuálních materiálů. Českou republiku bude vedle fotografa Bohdana Holomíčka reprezentovat také Josef Bolf.

Celý program i informace o vstupenkách najdete na www.pq.cz.

Spustit audio