Prečo ľudia nie sú psy? Špína zodpovídala základní životní otázky s trnavskou kapelou Ahoj

29. listopad 2019

Špína nedávno oslavila osmý rok vysílání pořadu a u té příležitosti se rozhodla uspořádat menší večírek v pražském prostoru Punctum. Kromě Black Tar Jesus nebo dronovo-kontrabasového projektu Altbau přijala pozvání i nová trnavská kapela Ahoj. A když už jsme ji měli v Praze, zatáhli jsme její členy i do studia, aby nám osvětlili, co se v současnosti děje na trnavské hudební scéně.

Čtveřice Ahoj má zatím za sebou pouze v létě vydané šestiskladbové demo, ale i to stačilo, aby v nás vzbudilo dostatečnou zvědavost a nutkání zjistit, jak se Kočo, Rišo, Jamie a Alica dali vůbec dohromady. Kapela totiž občas může vzniknout i cestou do obchodu, když potkáte ty správné lidi. Ahoj nám také poskytli vhled do toho, jak vypadá v současnosti (nejen) trnavská scéna. Přinesli si totiž playlist plný slovenských kapel a projektů, ze kterých některé zazněly ve Špíně úplně poprvé a některé nás velmi zásadně překvapily. Po nějaké době ovšem došlo i na Psí vojáky, které konkrétně vybrala Alica. Jak se inspirace básnictvím Filipa Topola odráží v lyrice a pěkně naštvaných textech kapely Ahoj? 

Zaměřili jsme se i na komunitní trnavský prostor Kubik, který již delší dobu registrujeme. Kočo s Alicou, kteří mají v Kubiku ateliér, nám vyprávěli, kdo toto centrum spoluvytváří a jaké aktivity se v něm odehrávají. Nejsou to totiž pouze koncerty, jak by se mohlo zdát nezasvěceným, ale i akce zaměřené na ziny, přednášky a další komunitní činnost. Ahoj se s námi samozřejmě podělili i o to, co všechno se chystá (a možná také nechystá) v budoucnu.

Jak vypadaly samotné začátky kapely a jak vznikaly první texty? Dá se zpívat na křesle zády ke kapele? Co všechno se ještě děje v Trnavě nebo v Kubiku? A prečo ľudia nie sú psy? To vše se dozvíte ve Špíně se slovenskými emo-grungery Ahoj!

Playlist:

Ahoj – Prečo ľudia nie sú psy
Nabosoposkle – To dobré sa nevracia
Edúv Syn & Fvck_Kvlt – Depersonal
Ahoj – Človek na všetko
Vole – Zmrzliny
Psí vojáci – Černej květ
Maduar – Mystic Party
Insect Warfare – Enslaved By Machinery
JFA – Tentpeg
Sound Of Qualm – Mamo neplač
Ahoj – Kuffä

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.