Přemazání Bodu obnovy. Čelisti v Brně zabily Serial Killer

22. září 2023

Netradiční místo, netradiční formát. S výhledem na Jošta, Moravskou galerii a pestrou brněnskou galérku zahájily Čelisti v srdci Brna hodinovou vražednou pouť aktuálními seriály a filmovými novinkami. Sestava Aleš, Vít a Šárka popíjela rurální švédskou Černou vodu a loupala nahnilé Banány českého žánrového seriálu, který se bodu obnovy hned tak nedočká.

Kočovný cirkus se nemohl opřít o hudební vsuvky, takže verbální rotačáky jely na plný výkon 60 minut. Hlavní munici dodal brněnský festival Serial Killer, který cílí na horké televizní novinky. Z programu jsme zvolili adaptaci legendární švédské detektivky Černá voda aka ponuré Vraždy v Midsommaru. Opadající vlnu překombinovaného Scandi noir tu nahrazuje návrat ke kořenům žánru a pečlivý portrét nehostinné vesnické komunity a dávných křivd, které prostupují dekádami.

Drogový duel Česko x Norsko měl pro domácí stranu nedůstojný průběh. Jedna z komerčních televizí se pokusila o šťavnatou satiru rámovanou atmosférou severočeské samoobsluhy, kde v banánových krabicích najdou větší množství bílého prášku kolumbijské provenience. Po sledování ochablé a rozumem mdlé satiry Banáni nezbývá než litovat, že z tropického ovoce nevylezli spíše pavouci způsobující trvalou erekci. Protože touhle šarádou, ve které je i Cyril Dobrý výjimečně špatný, se nedá bez ilegálních substancí bavit.

A Norové? Kids In Crime je svižný retro skok do bouřlivých devadesátek na tamním maloměstě, kde máte dvě životní volby – sport, nebo zločin. Dynamická a vtahující severská odpověď na Trainspotting pulzuje životem a chytře podchycenou estetikou divné dekády, obejde se bez trapnosti a neonového overloadu, přičemž dokáže diváka i tvrdě praštit do zubů nepříjemnou brutalitou světa party drog a maloměstských kartelů. A jasný vítěz televizního klání? Roztržitý dokumentarista John Wilson se sice do programu Killeru neprodral, ale jeho nádherně eklektické videoeseje Jak na… patří opět k jasným vrcholům roku.

Nejen bednou je člověk živ, takže prostor dostává i aktuální nabídka kin. Bod obnovy nám přišel neobnovitelný už ve Varech, protože tahle ambiciózně vypadající sci-fi v jádru skrývá nedomyšlenou televizní kriminálku a hrubě načrtnutý svět roku 2041. O poznání vitálněji působí polský debut Chléb a sůl, který suverénně zachycuje horké léto na polském sídlišti, kde by i Chopin nakonec z nudy jedl durum, házel trojky a rapoval na lavičce.  

Děkujeme Brnu, že nás přijalo a divnému pánovi v první řadě za to, že dvoumetrové bidlo nakonec nepoužil k inzultaci moderátorů. A těšíme se na další várku bizáru, ve kterém by mohly hrát roli trička Choď preč, Satan rozdaná náhodným kolemjdoucím.

Je Černá voda spíše železitá, nebo jílovitá? Proč je John Wilson jediný důvěryhodný životní koučMěl by Bod obnovy být přemazán Chlebem a solíMěl by Coleslaw Polívka dostat konečně UltimátumJedí Kids in Crime raději Banány, nebo šmoulí tabletky? Čelisti, vaše povolená halucinogenní substance.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka