Přeslazený zákusek na tácku od Digitonal

20. únor 2009

Pražská Akropole se v úterý 17. února proměnila v hutně snový ráj, který byl zaplněn elektronickými tóny, zvukovými malbami a lehce přeslazenou melodikou. Po dvou letech totiž opět do Prahy zavítalo londýnské uskupení Digitonal, respektive Andy Dobson, hlavní jádro tohoto až soundtrackového projektu, se svými současnými spolupracovníky.

Tentokrát s sebou do Akropole přizval Joshuu Dohertyho, který doprovázel Andyho mezi elektronickými mašinkami, houslistku Amy Butterworth a Joannu McLees se zajímavě tvarovaným violoncellem. Spolu tak tvořili přes hodinu a půl snovou a ambientní elektroniku, kterou téměř bez dechu poslouchal poloplný sál.



NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU REPORTÁŽ!

Ten, koho pomalé rytmy a sladké vysokofrekvenční zvuky neukolébaly do poloplouživého tance se zavřenýma očima, mohl sledovat vývoj a živé záznamy z kamer nastavených na hudebníky a promítané na plátně. Prokládané vstupy se prolínaly s připravenou projekcí z dílny Jima Myogenica, kterou přímo na pódiu obsluhoval James Horsfield a dotvářel tak barevnost všech sluchových vjemů.

Přestože Andy Dobson alias Digitonal svou elektroniku propaguje na hudební scéně už od roku 1997, na melancholickou vlnu plnou smyčců, klarinetových doteků a ambientních ploch se vrhl až v roce 2002. A drží se toho dodnes. Velké nehybné plochy prokládá živými nástroji a vše podtrhuje důkladnou harmonií a modálními postupy.

00867254.jpeg

Je to naprosto famózní kombinace, návod na to, jak se na chvíli pozastavit, nechat se unášet dlouhými tóny a zvukovými efekty Abletonu. Ano, hudba Digitonal se musí jen prožívat, protože jakmile se do ní opravdu zaposloucháte, neslyšíte nic jiného než jednoduchý minimalismus, vzorkové melodie, nejsladší zvuky všech druhů a v případě pražského koncertu i občasnou podladěnost houslových linek.

Digitonal představili pro melancholické a romantické duše luxusní zákusek s třešničkou, imaginativní plochy, při kterých je naservírován prostor pro vnitřní kontemplaci. Ale ta vzrušivá hudební inovace, která ve vás zanechá kulturně naplněný pocit, na jejich úterním programu bohužel nebyla.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.