Přiznání: Co jste chtěli vědět o svých spolužácích a kantorech

10. květen 2013

Studenti hlavně pijí, mají sex ve škole a moc se neučí. Takový obrázek o vysokoškolácích si snadno uděláte, když si projdete facebookový profil tak zvaných Přiznání. Anonymní zkazky zaplavily v posledním měsíci český internet.

Někdy zkouším studenty tak opilý, že se vůbec nedokážu soustředit na to, co mi říkají. Takže je nechám chvíli povídat, pokyvuji u toho hlavou, a pak je vyhodím. Všechny.“ Přiznává neznámý pisatel z Masarykovy univerzity v Brně.

Je jedním z mnoha, kteří se takhle anonymně přiznávají na veřejnosti k mírným přešlapům, podrazům nebo jen vtipným a trapným momentům z akademické půdy. Vysokoškolská přiznání nastartovala v České republice nový fenomén. Během chvíle se přiznávali studenti většiny univerzit v republice, vznikly stránky pro zkazky studentů jednotlivých fakult i středních škol a svá přiznání mají už také muži, ženy i třeba novináři.

Kdokoliv může na web Přiznání napsat svoji poznámku a čekat, jestli mu ji admini schválí k veřejné publikaci.

"Na stránkách máme pravidla. Jde v první řadě o vtipnost. Snažíme se také vybírat přiznání tak, aby se neopakovala. Příspěvek by měl mít také alespoň trochu správně gramatiku," říká autor projektu Vojtěch Mikšů, jakým způsobem vybírají přiznání, která publikují.

Přiznávám se, že jsem jednou podmáznul bonboniérou nejmenovanou učitelku z katedry gymnastiky FTVS kvůli testu z rytmiky….nestydím se za to.....byla to jediná možnost....“ – Přiznání Univerzity Karlovy

Anonymní sdělení mají čtenáře hlavně pobavit, a pravost i autenticita zážitků je proto těžko ověřitelná. Mohou to být třeba jen přepsané anekdoty nebo odposlechnuté příhody lidí, kteří nikdy na vysoké škole nestudovali. S tím k nim přistupuje také tisková mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová: "Sama stránka upozorňuje, že jde v první řadě o to, být vtipný. Je tedy pochopitelné, že se studenti, pokud to vůbecjsou studenti, předhání v tom, jak zaujmout nebo šokovat," myslí si Tereza Fojtová, podle které podobné stránky škole neškodí a na internet patří. Sama je čte.

02469098.jpeg

Receptem k úspěchu Přiznání je anonymita internetu, přirozený exhibicionismus, který podněcují sociální sítě a vtip, o který jde v první řadě. Vysokoškolská přiznání mají po pár týdnech na FB desetitisíce fanoušků a jak se zdá i podle studentů svůj úkol plní.

Jak dlouho bude trvat, než se vtipné zkazky fanouškům zají a jejich potenciál bude vyčerpán, jak se to stalo komunitnímu serveru Lamer, uvidíme. Podle některých komentářů už se tak stalo.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio