Proč někomu hackovat lednici? Jakub Čegan o kyberbezpečnosti Internetu věcí i takzvaných wearables

10. listopad 2021

Virtuální platforma pro praktické vzdělávání v kyberbezpečnosti nazvaná Kybernetický bezpečnostní polygon zvítězila v soutěži Evropské komise Inovační radar. Na Fakultu informatiky Masarykovy univerzity v Brně míří od roku 2015 pro know-how nejen velké české firmy, ale i zástupci armády USA. „Lavinu zájmu částečně spustil fakt, že jsme platformu nabídli jako open source program,“ říká vedoucí projektu Jakub Čegan, podle kterého má otevřený zdrojový kód velkou budoucnost.

Kybernetický bezpečnostní polygon je ve zkratce prostředí pro trénink, ve kterém se lidé připravují na reálné hrozby. „Praktický přístup k výuce je důležitý, protože kyberbezpečnost nelze naučit sezením v přednáškovém sále a posloucháním toho, jak se bránit,“ zdůrazňuje Jakub Čegan, podle kterého je na tom Česká republika v oblasti kyberbezpečnosti docela dobře. „Byli jsme například jedna z prvních zemí, která uvedla v praxi zákon o kybernetické bezpečnosti, který celou tuto problematiku řeší v právním prostředí.“

S jakými hrozbami se budou v budoucnu lidé zabývající se kybernetickou bezpečností setkávat čím dál častěji? Zajímavý problém se podle Jakuba Čegana rýsuje v segmentu takzvaného Internetu věcí nebo wearables. „Je totiž stále víc drobných zařízení, která můžete připojit k síti, a bezpečnosti se u nich nevěnuje pozornost. Představte si například inzulinovou pumpu ovládanou vzdáleně přes bluetooth protokol. Výzkumníci zjistili, že je možné se do takového přístroje nabourat a podat člověku jiné (nebo žádné) množství inzulinu.“

K čemu může sloužit hacknutí většího množství lednic či jiných domácích spotřebičů najednou? A jak v praxi vypadá útok na instituci typu nemocnice? Poslechněte si celý rozhovor s Jakubem Čeganem o současné kyberbezpečnosti i projektu Kybernetický bezpečnostní polygon.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.