Producent Daniel Avery: Pravé DJské umění? Několikahodinové sety

9. listopad 2018

Na jaře letošního roku vydal Daniel Avery druhou řadovou desku. Nahrávka Song for Alpha vznikala ve studiu, kterým je jeden z přepravních kontejnerů umístěných v londýnských docích u řeky Temže. „Můžeme se samozřejmě bavit o syntezátorech, klávesách nebo kytarových pedálech, ale pro mě je studio a bezprostřední okolí tím nejdůležitějším hudebním ‚nástrojem‘,“ zdůrazňuje Avery v rozhovoru klíčovou roli svého „druhého“ domova.

„Předtím jsem střídal studia jiných lidí a půjčoval si porůznu vybavení, ale když jsem objevil tohle místo, bylo mi jasné, že jsem našel něco jako druhý domov, který má zároveň obrovský vliv na mou hudbu,“ dodává Avery s tím, že deska Song for Alpha je celá ovlivněná okolní atmosférou. „Podobné místo jsem hledal strašně dlouho a trávím tu spoustu času. Je těžké najít takový klidný a tichý prostor v Londýně, na jedné straně jsi docela izolovaný od okolí a na druhé v podstatě blízko centra.“

9. listopadu přijďte na podzimní Radio Wave Stimul festival. Kromě Daniela Averyho tam vystoupí HRTL Live Band a Space Afrika.

V rozhovorech Daniel Avery často zmiňuje zálibu v několikahodinových DJských setech, které jsou pro něj zároveň návratem do časů, kdy s DJingem začínal. „Před nějakými patnácti lety jsem často absolvoval právě takováhle několikahodinová hraní. Samozřejmě že ne ve velkých sálech, ale po malých barech nebo vedlejších místnostech regulérních klubů,“ vzpomíná Avery. Dlouhé DJské sety mají podle něj úplně jiná specifika než ty 90minutové nebo dvouhodinové. „Teprve při několikahodinovém hraní se ukáže, jestli opravdu cítíš energii, jestli dokážeš pracovat nejen s atmosférou tvořenou lidmi, ale i s prostorem samotným. Musíš k tomu přistupovat s extrémně otevřenou myslí. To já osobně vnímám jako pravé DJské umění.“

Co Daniela Averyho napadne jako první, když se řekne ambient a acid? Čím je pro něj výjimečná tvorba Davida Lynche a s jakým hudebníkem britský producent aktuálně pracuje na novém materiálu? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka